Klassikern ändras – då jublar Piqué (!)

Historiska beslutet – jackpott för Barça-stjärnan

avAndreas Käck

1 av 3 | Foto: GREGG NEWTON / AFP
Gerard Pique, till höger, jublar efter Davis Cup-beskedet.

Davis Cup har spelats i 118 år.

Nu ändras formatet.

På ett möte i Orlando, Florida, röstades förändringen igenom – vilket fick fotbollsstjärnan Gerard Piqué (!) att jubla.

Davis Cup är tennisens mest anrika landslagsturnering. Den har spelats sedan år 1900 och Sverige ligger femma i maratontabellen med sina sju titlar.

Nu – efter 118 år i rad med samma format – kommer beskedet att turneringen görs om i grunden.

I stället för att, som tidigare, spela den över hela kalenderåret, kommer Davis Cup nu att avgöras likt ett fotbolls-VM, det vill säga i ett komprimerat slutspel över två veckor.

  • 18 landslag ska delta och turneringen ska spelas efter ATP-säsongens slut, i november.

  • Prispengarna kommer att dubblas, till cirka 180 miljoner kronor.

  • Matcherna ska spelas i bäst av tre, i stället för bäst av fem, set.

Förändringen kommer på initiativ av det internationella tennisförbundet (ITF) och det hela röstades igenom på ett möte i Orlando, Florida, där 71,43 procent av nationerna röstade för en förändring.

Jackpott för Piqué

När beslutet klubbades igenom kramades Katrina Adams – president för USA:s tennisförbundet USTA – om … av fotbollsspelaren Gerard Piqué.

Barcelona-stjärnan är nämligen grundare av investbolaget ”Kosmos”, som ingått partnerskap med ITF om Davis Cup nya framtid. Avtalet sträcker sig över 25 år och uppges vara värt omkring 27 miljarder (!) kronor.

1 av 2 | Foto: Alberto Saiz / TT / NTB Scanpix

Blandade reaktioner

Förändringen av Davis Cup splittrar tennisvärlden.

Flera före detta mästare – däribland australiensiska duon Lleyton Hewitt och Pat Cash – har varit skarpt kritiska mot förslaget och Dirk Hordoff, vice ordförande i det tyska förbundet, har enligt TT sagt att en sådan här förändring skulle ”döda Davis Cup”.

Från svenskt håll är det dock positiva reaktioner.

”Ett bra beslut för tennisen i allmänhet och Sverige i synnerhet”, skriver Christer Sjöö, generalsekreterare för Svenska tennisförbundet, på Twitter.

En stor anledning till att frågan om en förändring över huvud taget lyftes från början var att många av sportens största stjärnor har tackat nej till spel, särskilt i de tidiga omgångarna.

Det nya formatet träder i kraft redan nästa år. ITF har meddelat att den första turneringen kommer att spelas antingen i Madrid, Spanien, eller Lille, Frankrike.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis

Davis Cup