”Fila är korrupt”

SPORTBLADET

Hård svensk kritik efter ännu ett märkligt domslut: ”Spekuleras om pengar – domarna hjälper vissa”

Foto: BORTDÖMD Jimmy Lidberg förlorade kvartsfinalen mot ryssen Rustam Totrov efter kontroversiella domslut i den andra perioden. Många svenskar brottarprofiler menar att Ryssland får fördelear av domarna.

LONDON/STOCKHOLM. Först gick poängen till Jimmy Lidberg, därefter till Rustam Totrov.

Efter ytterligare en kontroversiell turnering är Brottarsveriges åsikt hård: Domarna i det internationella förbundet Fila är korrumperade.

Ryssen gynnades – för att han är ryss.

Svensken missgynnades – på grund av Ara Abrahamian.

Foto: Sportbladets Oskar Månsson träffade Ara Abrahamian utanför OS-arenan i går.

Det har vimlat av omdiskuterade beslut i OS-brottningen och gårdagens 96-kilosturnering blev inget undantag.

I den andra perioden av kvartsfinalen mot Rustam Totrov fick Jimmy Lidberg en poäng i parterröverläge, men efter en videogranskning gavs poängen istället till ryssen, vilket avgjorde matchen.

Svenskarna protesterade vilt mot beslutet, och efter matchen fortsatte attackerna.

”De är nära varandra”

Sportbladet har pratat med en rad brottarprofiler där i stort sett samtliga är överens om att domarna i de internationella tävlingarna är partiska.

– Domare hjälper vissa nationer. Det spekuleras mycket i att pengar är inblandat, vilket jag inte har några bevis för, men tyvärr finns korruption inom brottningen, säger Martin Lidberg, storebror till bronsmedaljören.

– Många rysktalande länder hjälper varandra. De är nära varandra. De byter pass mellan nationerna snabbt och lätt, de håller ihop.

Jimmy Lidberg är inne på samma spår.

– Det är klart man börjar spekulera om att det finns folk som har fingrar med i det här spelet, sa han direkt efter förlusten.

Igor Bugay, tränare i landslaget:

– Om det är 50-50-läge mellan Ryssland och en annan nation, då får Ryssland alltid poäng. Så är det bara.

Orsaken: Aras bråk

Som om det inte vore nog så missgynnas Sverige, det är de flesta eniga om. Anledningen: Ara Abrahamians utbrott efter OS-semin för fyra år sedan.

– Ara har bråkat med Fila, den stämpel sitter kvar. Vi har inte haft några domslut med oss sedan Ara. Det är inte så att vi får tillbaka poäng för att Ara tappade. Tvärtom, säger Jimmy Samuelsson, före detta världsmästare.

Eddy Bengtsson, flerfaldig svensk mästare, håller med:

– Ara och Leo (Mylläri, förbundskapten) kritiserade ju domarna så jävla hårt och självklart, domarna håller varandra om ryggen precis som topparna i politiken och näringslivet, säger han.

När Sportbladet träffar Ara Abrahamian vill han inte prata särskilt mycket om ämnet. Men åsikten är ändå klar.

– Titta på min historia, jag behöver inte säga så mycket.

Det finns en poäng i kritiken?

– Klart det finns en poäng. Jag har alltid sagt min åsikt: det är klart att det inte är ryssen som får varning. Det får Jimmy – och matchen är över.

Domarchef: Bisarrt

Daniel Robin, domarchef i OS, viftar dock bort kritiken som rent nonsens.

– Det är bisarrt, det är ett intryck som är helt fel. Jag minns de stora brottarnamnen i Sverige som Pelle Svensson och Frank Andersson, som jag själv brottats mot. Kanske är det snarare så att kvalitén sjunkit..?

– Det som hände i Peking var extremt olyckligt, det var främst hans gest när han lämnade medaljen. Men man får inte dra några samband mellan det som hände då och det som händer här.

Även Rustam Totrov, sedermera silvermedaljör, slår ifrån sig.

– Jimmy är en värdig motståndare och det var en bra och ärlig match, säger han.

Vad säger du om kritiken från Sverige?

– Jag gjorde inga fel. Domaren gjorde rätt. Det var rättvist.

FYRA PROFILER OM BROTTNINGENS KONSTIGA REGLER

PELLE SVENSSON

1) Vad tycker du om lottningen i brottning?

– Brottarna går och väntar på parterr i stället för att ta risker och det är inte bra för sportens attraktionsvärde. Man längtar efter en Karelin eller en Frank Andersson, spektakulära brottare, men det finns inte utrymme nu med så korta ronder. Brottarna vågar inte ta risker, och den lösning jag tror på är att fördubbla rondlängderna.

2) Vad tror du att det betyder för sportens PR att man har såna här regler?

– En sport där man inte vet vem som har vunnit när matchen är över har problem. Och jag tror alla som sysslar med brottning inser att det är kris nu. Den grekisk-romerska stilen håller på att utplåna sig själv från OS.

EDDY BENGTSSON

1) Vad tycker du om lottningen i brottning?

– Jag tycker det är vanvettigt överlag. Ett parterrläge ska du förtjäna. Ta ner motståndaren så har du chansen, nu gör man det så jävla enkelt i stället för att brottarna ska jobba hårt i stående. Det är ingen rim och reson i att låta slumpen avgöra.

2) Vad tror du att det betyder för sportens PR att man har såna här regler?

– Brottningen kommer att dö ut inom 15 år om det inte sker en radikal förändring. Ju mer regler det finns, ju svårare blir det för publiken att förstå. Jag klandrar inte brottarna, det är pamparna i förbunden som styr. De aktiva får försöka göra nåt åt saken, starta ett upprop för förändring eller så.

TORBJÖRN KORNBAKK

1) Vad tycker du om lottningen i brottning?

– Jag tycker inte att det hör idrotten till. Och som det är nu uppmuntras inte offensiv brottning. Det blir nån slags bevakning i väntan på parterrläge och ganska passivt.

2) Vad tror du att det betyder för sportens PR att man har såna här regler?

– Det är helt klart inte bra när fantastiskt duktiga brottare som kan en massa grepp aldrig får visa dem. Folk undrar vad som händer med brottningen och jag har inget bra svar.

LEO MYLLÄRI

1) Vad tycker du om lottningen i brottning?

– Det ser kanske lite tokigt ut, men lottningen har man tagit till för att inte domaren ska kunna avgöra. Jag vill inte gnälla så mycket på reglerna, brottningen är ganska enkel: få motståndaren på rygg och du har vunnit. Det är det upp till brottarna själva att agera på mattan.

2) Vad tror du att det betyder för sportens PR att man har såna här regler?

– Jag tycker att gnället från de aktiva och media är mer skadligt för sporten än de nuvarande reglerna. SVT:s kommentator hävde ur sig nåt dumt och antydde att sporten är korrumperad efter Jimmys kvartsfinal. Man kan inte bara gnälla. Kom med nåt konkret förslag i stället.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS