Ska hedra sin döde man – med OS-guld

SPORTBLADET

”Han led i nästan två år”

LONDON. Hennes make och tränare Dmitrij gick nyligen bort i cancer.

Nu ska Natalja Dobrynska, 30, göra allt för att hedra honom med ett nytt OS-guld.

– ”Dima” var inte bara min man och min coach, utan även min bästa vän, säger Dobrynska.

Ukrainskan Natalja Dobrynska vann sjukampen i OS 2008 på nytt personbästa 6733 poäng. Vid Nataljas sida fanns som alltid sedan 2003 tränaren och maken Dmitrij Poljakov.

Men inte långt efter att paret gift sig drabbades Poljakov av cancer. 25 mars i år – bara 16 dagar efter att Natalja Dobrynska vunnit VM-guld inomhus och slagit Irina Belovas 20 år gamla inomhusvärldsrekord – avled Poljakov.

– Jag vill tillägna min sista seger på VM i Istanbul till honom, min man, min bästa vän, min coach. Han var nöjd med min seger där och jag kan bara beklaga att han inte är med mig här i London, säger Dobrynska.

”Han led i två år”

– Det var en hemsk erfarenhet. Det var svårt för mig att förstå och acceptera. Varje dag bad jag för att allt skulle bli bra. Han led i nästan två år. Han ville inte att någon skulle veta om hans sjukdom, mer än de människor närmast honom, och vi höll det hemligt. Han var en stark man och ville inte vara ett objekt för någons medlidande.

I London är det hemmahoppet Jessica Ennis som är favorit, men Dobrynska ska göra allt för att försvara sitt OS-guld.

– Jag kommer att göra allt jag kan för att vinna en medalj i London. Det skulle vara bästa möjligahyllning till minnet av min man.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS