OS i Sydkorea 2018

Svenska guldhoppet: Planen att inte köra

Bryter tystnaden efter nya smällen: Var risken jag tog

Av: 

Patrik Brenning

SPORTBLADET

Sven Thorgren har fört en febril kamp mot skadorna för att försöka ta sig till OS i Pyeongchang.

Men när 23-åringen äntligen var på rätt väg kom smällen som med all sannolikhet grusade det sista hoppet.

– Jag vågar inte säga till hundra procent men just nu är planen att inte köra OS, säger Thorgren till Sportbladet.

Sven Thorgren pekades tidigt ut som ett av Sveriges största medaljhopp i OS men snowboard-stjärnans förberedelser har varit allt annat än perfekta. Skadorna i axel, foten, höften och nyckelbenet har avlöst varandra och hållit 23-åringen borta från backen mer eller mindre hela hösten.

”Svårt att tänka sig ett OS nu”

När han äntligen var på väg tillbaka kom smällen som nu ser ut att ha krossat det sista hoppet om såväl X Games som inleds den 25 januari som OS som invigs den 9 februari. På träning inför sin planerade säsongsdebut i slopestyle i världscupen i schweiziska Laax föll Thorgren på ett räcke och bröt nyckelbenet. Samma skada 23-åringen precis rehabiliterat.

– Jag sitter och testar lite laserterapi på min skada nu, säger Thorgren när Sportbladet når honom på måndagen och fortsätter:

– Jag kör massa grejer för att kunna bättra på läkningen och det går bra. Det känns riktigt bra. Men det är väldigt svårt att tänka sig ett OS just nu speciellt med tanke på de skador jag haft innan. Jag försöker tänka lite mer långsiktigt den här gången och vill se till att jag är 110 procent när jag är tillbaka. Just nu jobbar jag bara hårt med min rehab och gör så mycket jag kan så får vi se när det blir en comeback. Men jag är riktigt peppad inför framtiden och har en lång karriär framför mig.

”Risken jag valde att ta”

Med facit i hand tror Sven Thorgren också att den nya skadan tillkom som ett resultat av den gamla frakturen i samma nyckelben.

– Jag tror det har lite med den förra skadan att göra. Det är svårt att säga hur mycket smällen gjorde men jag tror det eftersom det bara är fem veckor sedan jag bröt det innan och jag nu bröt den i ett skruvhål i slutet av plattan (som opererades in efter den första frakturen) där det är som svagast. Det är omöjligt att säga om det hade hållit om två månader men man kan ju tänka sig det i alla fall.

– Det var samtidigt den risk jag och läkarna valde att ta för att kunna komma tillbaka till åkningen så fort som möjligt. Jag hade redan missat tre månader innan och det var inte en optimal uppladdning inför OS och X Games. Den här skadan gör det ännu svårare.

Även om Sven Thorgren mot förmodan skulle blir tillräckligt frisk för att köra kvalet i slopestyle den 10 februari eller big air den 21 februari kommer 23-åringen inte åka till OS bara för att vara på plats.

– Min plan var inte att vara med i OS utan att helst kunna vinna det. Det blev svårt nu men det kommer fler OS och fler X Games. Det är inte kört.

Har du gett upp tanken på OS i Sydkorea helt?

– Jag vågar inte säga till hundra procent men just nu är planen att inte köra OS. Det svider men jag har inte haft en lätt uppladdning heller. Så på något sätt är det positiva att jag nu får göra rätt för mig och göra allt som jag har planerat från början. Inte försöka stressa tillbaka från skador och ta en medalj ändå.

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Ett år kvar till OS – de tar medaljer

ÄMNEN I ARTIKELN

OS i Sydkorea 2018

Vinter-OS

Sven Thorgren

X-games