Sveriges medaljmål: Åtta pallplatser

”Har inte samma kvalité”

SPORTBLADET

Åtta medaljer.

Det är Sveriges olympiska kommittés (SOK) mål i OS i Pyeongchang, Sydkorea.

– Vi har en trupp som har höga mål men inte riktigt samma kvalité om man ser statistiskt som vi hade 2010 och 2014, säger truppledare Peter Reinebo.

Den 9 februari invigs årets OS i Sydkorea och nu har SOK enats om sitt medaljmål inför spelen. Trots 15 pallplatser senast är målet nu satt till åtta medaljer.

– Vi utgår från statistiken, inte förhoppningar. Vi har alla förhoppningar och de har en förmåga att dra iväg. Man kan lura sig lite på dem, säger truppledaren Peter Reinebo.

Färre toppositioner

Senast i Sotji 2014 blev det alltså 15 svenska medaljer, varav två guld, efter att SOK haft ett mål på elva medaljer. 2010 tog Sverige elva medaljer, varav fem var guld, efter ett mål på tio.

Foto: AP TT / NTB SCANPIX
Näslund.

Truppen inför Vancouver och Sotji hade samtidigt 29 toppositioner (att en aktiv eller ett lag varit på pallen upprepade gånger i VM eller världscup) inför spelen. Årets trupp har 23.

– Vi har en trupp som har höga mål men inte riktigt har samma kvalité om man ser statistiskt som vi hade 2010 och 2014, säger Peter Reinebo.

Historiskt sett har 33,3 procent av de utpekade medaljchanserna också slutat med en pallplats. Det är utifrån den siffran SOK räknat fram sitt mål.

– Det är möjligen lite torrt men det är äkta, relevant och bygger på den erfarenhet och kunskap vi har.

Största truppen i modern tid

Sveriges trupp är just nu 109 personer stor men kan kompletteras med fler tävlande från de alpina grenarna på fredag. Det handlar då i första hand om uttagningar till den alpina lagtävlingen.

– Jag tippar att vi landar på 110 och det är den största truppen i modern tid. Det är positivt, säger Reinebo.

15 stycken följer med på det så kallade ”framtidskriteriet” vilket även det är rekord.

Svenska fanbärare i vinter-OS 00:45