Bank: Det är tillåtet att insinuera att Hosszú dopat sig

Foto: TT
SPORTBLADET

KÖPENHAMN. Sarah Sjöström räckte inte till, Katinka Hosszú förlorade inte den här gången heller.

Men det finns dueller inte ens en medley-drottning vinner.

Det är, till exempel, tillåtet att insinuera att hon dopat sig.

Möjligen var det den distans hon var allra mest sugen på att vinna inför EM. Helt bestämt var det den svåraste uppgiften hon hade framför sig.

Sarah Sjöström ställde upp på hundra meter medley, för att utmana kvinnan som kallas Järnladyn – Ungerns Katinka Hosszú, hon som nästan aldrig förlorar.

Hon gjorde det inte den här gången heller.

Hosszú gasade ifrån hela fältet, satte händerna i kaklet efter 56,97 och säkrade sitt andra EM-guld på två dagar.

Sarah Sjöström simmade in som tvåa, på tiden 57,92, en bra bit långsammare än när hon utmanade Hosszú hela vägen i världscupen i somras.

Sarah gasade som väntat ifrån på den öppnande fjärilslängden, men Katinka Hosszú behövde bara en vändning för att kapa hela avståndet. Och sedan var det faktiskt inget snack om vem som är bäst.

Inte hennes vecka

Hosszú firade stilla, Sarah Sjöström log lite, väl medveten om att det här inte riktigt är hennes vecka.

En vanlig dag på jobbet för den ungerska evighetsmaskinen?

Nja, just den här veckan har hon faktiskt inte bara vunnit. I början av veckan tog en två år lång rättstvist slut i en domstol i USA, och den här gången förlorade Järnladyn.

Rättssaken handlade om ett förtalsmål från 2015. Då, för två år sedan, skrev journalisten Casey Barrett en krönika i magasinet Swimming World där han ifrågasatte Hosszús framgångar. Hur kommer det sig att hon kan tävla mer än alla andra, simma bättre än alla andra, till synes aldrig bli trött eller ha en svacka?

”Är det rättvist att misstänka att hon använder otillåtna hjälpmedel” undrade Barrett.

Det ungerska simförbundet gick i taket, och Katinka Hosszú själv kallade till en presskonferens där hon gick till motattack.

– Jag tänker säga samma sak till er som jag kommer att säga till Mr Barrett när jag får möjlighet: Han har fel, han har skadat mig, och därigenom har han också skadat sporten. Hans anklagelser är falska och han har, som han själv erkänner, inga bevis eftersom det inte finns några bevis. Det kommer aldrig att finnas det, eftersom premissen bakom texten är falsk. Jag har aldrig tagit dopning och för mig skulle inga pengar eller framgångar i världen rättfärdiga att jag skulle sälja min själ för att vinna.

Förblir en ungersk lady av järn

Sedan dess har Katinka Hosszú fortsatt vinna medaljer, däribland tre OS-guld i Rio, och dessutom kämpat för att dra igång ett fackförbund för världens professionella simmare.

Under tiden har hon försökt få Casey Barrett fälld för förtal, utan att lyckas. I fjol förlorade hon i en rättsinstans, men överklagade.

Samtidigt som EM började i Köpenhamn förlorade Katinka Hosszú även i nästa instans. En amerikansk domstol hävdade att Barretts text omfattades av yttrandefriheten, och alltså inte är förtal.

Spekulationer är inte fakta.

Och fakta är inte spekulationer: världens medleydrottning är och förblir en ungersk lady av järn.

Så funkar sim-mästerskapen 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM