Krajnc om Skoglund: ”Vet om riskerna”

avStefan Alfelt

SPORTBLADET

HAMBURG. Armand Krajnc följer precis som alla andra i svensk boxning Erik Skoglunds kamp för att bli frisk.

– Det är risker man är medveten om. Jag visste om dem också men jag älskade boxningen och jag skulle ha gjort det igen, säger Armand som själv stoppades från att boxas i Sverige på grund av en huvudskada.

Foto: BILDBYRÅN/AFTONBLADET

– All elitidrottsverksamhet på hög nivå är i någon form skadlig, säger ex-världsmästaren Krajnc.

Som hamnade på sjukhus i Braunschweig efter en TKO-förlust mot Sergeij Tatevosyan med skador som oftast kallats för hjärnblödning trots att det inte var följden av något direkt sår på hjärnan.

– Definitivt inte. Jag fick en kraftig hjärnskakning, aldrig hjärnblödning. Jag gjorde tre undersökningar och var helt OK när jag kom tillbaka men fick ändå inte boxas i Sverige. Därför boxades jag tre år till i Tyskland och fick en ny titelchans. Än så länge är jag inte skadad.

”Det är inget konstigt”

Jag var själv på sjukhuset i Braunschweig morgonen efter Armands förlustmatch och såg röntgenplåtarna med två hotfulla blödningar som låg mot hjärnan.

– Precis. Men på plåtarna som sen togs i Malmö var det inga blödningar kvar. De gick tillbaka. Det var som när man får en blåklocka eller en blödning på en arm. De försvinner ju.

– Det är som när hockeyspelare och fotbollsspelare får smällar och vilar nästa vecka. Det är inget konstigt, säger Armand.

Matchen mot Sergeij Tatevosyan var inte speciellt hård. Krajnc träffades inte av speciellt många slag men reagerade ovanligt kraftigt för en träff uppe på huvudskålen.

Varför fick du skadan?

– Jag tror att det har med många faktorer att göra, aldrig en grej.

Erik Skoglunds skada vet vi fortfarande inga detaljer om.

– Erik är väldigt dedikerad. Tränar för att göra allt rätt. Sen är alla olika känsliga men eftersom vi inte vet vad skadan är kan det vara något som legat latent. Det kan ha varit vad som helst.

Krajnc sparrade mycket inför sin match mot Tatevosyan och Skoglunds skada kom i samband med sparring.

– Det kan visst bli för mycket sparring. Jag var nere tre månader och sparrade inför min match. Jag var så tränad att jag gick mot mina sparringpartners och tog slagen i pannan bara för att jag ville komma närmare mitt byte och få in ett bra slag.

– Tränaren sa till mig ”flytta dig, flytta dig” men jag sa att det är ingen fara, jag flyttar mig bara när de hårda slagen kommer. Jag hade sånt självförtroende. Jag hade tränat, tränat och tränat. Var som en pansarvagn men jag tror inte att Skoglund har gjort så nu. Men det kan ha legat latent sen förra matchen.

”Har inte med tiden att göra”

Skoglund boxades senast mot Callum Smith i Liverpool i en hård match för tre månader sen.

– Det har inte med tiden att göra. Man kan sparra en vecka efter match om inget hänt i matchen. Det handlar om hur matchen varit och om vikten. Har man vätskebantat försvinner vätskan mellan yttre hjärnbalken och skallbenet. När vätskan försvinner studsar hjärnan mot väggen och då blir det en blödning.

Skoglund hårdbantade inte inför matchen mot Smith eftersom han hade förberett sig med kontrollerad diet i ungefär tio månader innan matchen och sparringen skedde inte inför någon ny match.

– Allt kan hända alla. Bra att Erik har väckts, det innebär förmodligen att han har chans att repa sig, säger Armand Krajnc som är i Hamburg som tränare för tungviktaren Adrian Granat som går match fredag kväll.

Sveriges åtta världsmästare i boxning 00:39