Mejla

Robert Laul

Laul: Två lag som andas framtidstro & optimism

SPORTBLADET

Kalmar FF–Helsingborg blir värd hela entrépengen

Det är fadern och sonen mot de heliga Elmarna.

I en allsvensk påskpremiär på Guldfågeln Arena.

Låter som det kan bli något alldeles äggstra.

Riksmediernas fokus lär hamna på matchen i Stockholm mellan Hammarby och Häcken på utsålda Tele2 Arena men Kalmar FF–Helsingborg är sannerligen ingen dålig andraserve.

Bara en sådan sak som att den spelas på gräs, ett prisbelönt sådant.

Kalmar FF är årets ”dark horse” i allsvenskan med tre Elm-bröder tillbaka varav vi lär få se två direkt i premiärelvan.

Vilka?

Det vete fan.

Skämt åsido, Rasmus har en bit kvar och är inte aktuell ännu.

Viktor däremot – som jag redan har utsett till årets bästa allsvenska värvning – skrev i går in sig i historieböckerna som långfredagens lyckligaste människa genom tiderna.

– Jag har aldrig träffat en spelare som varit så glad inför en fotbollsmatch, rapporterade Sportbladets utsände Ulrik Sandebäck efter besöket på KFF:s sista träning.

De allt högre förväntningarna på Kalmar beror också på att nye (skicklige) tränaren Peter Swärdh kan ställa ett välbalanserat lag på planen. Underskattade brassen Ismael sköter uppbyggnaden bakom Viktor Elm, som i sin tur backar upp David Elm i den släpande anfallsrollen vilket ska ge utrymme för Pär Ericsson att vässa försäsongens trubbiga avslut.

Försvarsförvirring

Om Helsingborgs backlinje agerar lika förvirrat som i svenska cupen-kvartsfinalen mot IFK Göteborg kommer ”Pärlan” få sina chanser.

Kan före detta materialförvaltaren, nuvarande målvaktstränaren Daniel Andersson, 42, stå emot i målet?

Ni behöver inte ens läsa mellan raderna för att se att Helsingborg riskerar att få problem.

Ändå är HIF också en förening som andas framtidstro och optimism, och vars fans reser till Kalmar för att se Henrik Larsson leda laget i en allsvensk match för första gången.

Saknar djupledsspel

”Henke” har centrala mittfältare nog att utmana de bästa men defensivt ställer skador till det (målvakten Pär Hansson och mittbacken Peter Larsson i första hand).

Offensivt saknas djupledsspelet och genombrottskraften som oftare kommer från Lalawélé Atakora och Anton Wede på kanterna (alternativt när duktiga ytterbackarna Emil Krafth och Jere Uronen fyller på).

Detta är också en match där det finns en hel del tonårstalang att hålla ögonen på. I den spelarenkät Sportbladet publicerar under veckan tror de flesta att Jordan Junior står för årets genombrott.

Så kan det bli men jag är inte övertygad ännu. Jag upplever honom fortfarande för ”valpig” och ängslig i beslutsfattandet. Det ska han å andra sidan vara som 17-åring.

KFF-löftet på väg att bli ordinarie

Men får jag lyfta fram en talang inför just den här matchen väljer jag i stället KFF:s Filip Sachpekidis som redan 2013 blev allsvenskans yngsta målskytt genom tiderna. Nu är 17-åringen på väg att spela till sig en ordinarie plats till vänster på mittfältet. En position som passar bra då han enligt Viktor Elm är så vältränad att överkroppen börjar påminna om Cristiano Ronaldos.

Ni hör själva.

Om påskägget är uppätet och ni inte har något annat spikat vågar jag lova att Kalmar FF–Helsingborg blir värd hela entrépengen.

Laul listar: 5 saker att hålla koll på i KFF–HIF

TVÅ AV TRE ELM-BRÖDER.

Av tre Elm-bröder väntas tränaren Peter Swärdh starta med två: Viktor på mitten och David som släpande anfallare. Rasmus är ännu inte klar för match.

FAR & SON LARSSON.

Helsingborgsikonen Henrik Larsson coachar föreningen i en allsvensk match för första gången. Sonen Jordan, 17, väntas spela från start. Blir det ”Henke”- eller ”Jordan-effekten” vi pratar om efteråt?

SVÅRSTAVADE TALANGEN.

Filip Sachpekidis är 17-åringen som väntas slå igenom stort i år. Redan 2013 blev han allsvenskans yngste målskytt genom tiderna: 16 år och en månad när han nätade mot Syrianska.

MATERIALAREN I MÅLET.

Vilken klass håller HIF:s 42-årige före detta materialförvaltare och nuvarande målvaktstränare Daniel Andersson egentligen? Nu ska han nolla Kalmar då Helsingborgs övriga målvakter är skadade.

GULDFÅGELNS GRÄS.

Så här i konstgräsdebattider är det värt att slänga ett extra getöga på hur Kalmar jobbar på Guldfågeln Arena. Gräsmattan har utsetts till bästa i allsvenskan av spelarna två år i rad.

Av: 

Robert Laul

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Kalmar FF

Helsingborgs IF

Jordan Larsson

Viktor Elm

Rasmus Elm

David Elm