Bandy

”Vår farmor och mormor är stolt”

Av: 

Stefan Holm

SPORTBLADET

Östblom om kusinen Källström: ”Vi hängde mycket”

CHABAROVSK. De är kusiner och Rysslandsproffs i två olika idrotter.

Medan Kim Källström satsade på fotbollen nådde Johan Östblom VM-laget i bandy.

– Det är lite coolt. Vår farmor och mormor är stolt, försäkrar 32-åringen.

LISTA: Så mycket tjänar landslagsstjärnorna i fotboll

LISTA: Så mycket tjänar bandystjärnorna

Svetten rinner om Johan Östblom när Sportbladet träffar honom utanför omklädningsrummet i Erofey Arena efter gruppspelsmatchen mot Ryssland. Han är en kämpe i ordets rätta bemärkelse och den egenskapen gjorde honom till en VM-spelare vid 32 års ålder.

– Det här är så jävla roligt, rent ut sagt. Vi är ett bra gäng och det är kul att testa på den absoluta toppnivån. I den här sporten går det inte att komma längre och det blir ännu roligare när vi spelar i en arena med ett sådant här tryck, säger Östblom.

Hade du gett upp hoppet om att få spela VM?

– Jo, det var en dröm vid 20 års ålder, men när jag blev 28 trodde jag inte att det skulle hända. Sedan, när jag flyttade till Saik, hände något, och det är kul att Claesson (Jonas, förbundskaptenen) tycker att jag är så bra. De bästa ska ju vara med i ett VM, oavsett hur gamla de är. Det är kul att ha det på meritlistan, säger han.

Spelar på hemmaplan

Årets VM avgörs i ryska Fjärran Östern, men för mittfältaren med det väldiga skägget betyder Chabarovsk hemmaplan. Johan Östblom har spelat för stadens klubblag Neftyanik under den gångna säsongen, fast nästa vinter är han tillbaka i elitserien. Mycket talar för att han återvänder till Hammarby, som han tillhörde 2008-2012.

– Det lutar åt det. Jag ska i alla fall hem till Sverige och just nu bor vi i Stockholm. Jag ska ta tag i det nu när jag kommer hem, vad det finns för alternativ, säger Johan Östblom, som vann ryska cupen med Chabarovsk-klubben.

Han flyttade till östra Ryssland med hustrun Therese och sonen Vidar, som fyller två år i juni, men när säsongen drog i gång återvände de övriga familjemedlemmarna till Sverige.

– Min fru hade nog bara blivit less med tanke på att vi reser så fruktansvärt mycket. Vi har 300 mil till närmaste bortamatchen, till Irkutsk.

Johan Östblom kommer från en riktig idrottssläkt. Pappa Per spelade elitbandy i Örebro och Johans kusin är en inte helt okänd fotbollsspelare vid namn Kim Källström, proffs i Spartak Moskva. Johans faster, Ann, är Kims mamma.

När kusinerna umgicks under sommarloven var det inte ovanligt med tävlingsinriktade aktiviteter.

– Vi hängde mycket hos min farmor, hans mormor. Vi spelade fotboll och så, åkte skidor och sprang åt varsitt håll runt huset, så att vi möttes på halva vägen. Ha, ha, ha. Mycket har jag fått återberättat, säger Johan Östblom.

”Tänkt hälsa på”

Vad har ni för kontakt i dag?

– Vi hörs ibland och jag har tänkt hälsa på honom i Moskva, men när vi har spelat där har han varit någon annanstans. När vi mötte Dynamo var han på semester i New York och när vi återvände var han på träningsläger på något varmt ställe, säger Johan Östlund.

Han var en talangfull ishockeyspelare och gick på hockeygymnasiet i Örebro, men efter första låsåret flyttade familjen till Västerås.

– Då var VSK på mig, så då blev det bandy i stället. Det är roligare. Om jag fortsatt med hockey hade jag väl spelat i allsvenskan, säger han.

Din pappa och mamma, Anna, är på plats i Chabarovsk. Vad betyder det?

– Det är alltid roligt att ha nära och kära omkring sig. Pappa har spelat själv och alltid varit ett bollplank, säger Johan.

Sverige avslutade gruppspelet med att spela 1-1 mot Ryssland. Eftersom det blev vinst i den följande straffläggningen vann Sverige grupp A och får möta Lettland i kvartsfinalen.

Var det viktigt att vinna gruppen och sätta er i respekt hos ryssarna?

– Det är alltid bra att sätta sig i respekt. Spelet har knackat lite i de två första matcherna, men nu fick vi ett kvitto på att vi är på rätt väg.

Hur pass häftigt vore det att bli världsmästare i sin tillfälliga hemstad?

– Det har varit mitt mål hela året, att verkligen få vara med och vinna guld. Då har jag vunnit allt, förutom ryska ligan. Det vore helt fantastiskt, säger Johan Östblom.

LISTA: Så mycket tjänar landslagsstjärnorna i fotboll

LISTA: Så mycket tjänar bandystjärnorna

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 4 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt här.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bandy

Kim Källström

Johan Östblom