Rosberg vann efter stallets taktikmiss

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Vann Monacos GP för tredje gången

1 av 5 | Foto: AFP

Lewis Hamilton var på väg mot segern.

Då gjorde hans team en taktisk miss – och Nico Rosberg tog sin tredje raka seger i Monacos GP.

– Visst är jag glad, säger vinnaren.

– Men Lewis förtjänade egentligen segern.

Hamilton i depån.
Foto: ETHERINGTON/LAT/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Hamilton i depån.

Lewis Hamilton tog starten från pole position, han hade ledningen i loppet och såg ut att gå mot sin andra seger i det klassiska stadsloppet. Han hade ett försprång på 17 sekunder före den främsta konkurrenten och teamkollegan Nico Rosberg.

Men på det 63:e varvet av 78 satsade den unge holländaren Max Verstappen, Toro Rosso, allt för att ta sig förbi Lotus Romain Grosjean. Det gick inte alls utan slutade i däckbarriären vid den första kurvan, Sainte Devote.

Taktiskt misstag

Först använde sig tävlingsledningen av den virituella säkerhetsbilen, därefter kom säkerhetsbilen ut på banan och Hamilton förlorade sitt försprång. Han kom in i depån för att byta däck, men kom ut på banan efter Mercedeskollegan Nico Rosberg och efter Sebastian Vettel, Ferrari. Det taktiska misstaget från Lewis Hamiltons sida av garaget blev väldigt dyrt.

– Det var ett felbeslut. För många kockar som diskuterar och ingen som fattar rätt belsut, säger Niki Lauda, styrelseordförande hos Mercedes och expert hos RTL:

– Man hade inte behövt göra någonting alls, virtuell säkerhetsbil eller vanlig säkerhetsbil, det spelar ingen roll. Det som irriterar mig är att det inte var någon stressad situation utan ett överlagt beslut.

Rosberg tog chansen

När säkerhetsbilen lämnade banan tog den ledande Nico Rosberg chansen och körde till sig ett försprång på närmare tre sekunder på bara ett par varv.

Han körde säkert och tog sin andra raka seger i årets mästerskap, sin tredje raka vinst i Monacos GP.

– Jag känner mig lite tudelad, säger Nico Rosberg på presskonferensen.

– Å ena sidan är jag glad över segern, men jag vet att jag hade  väldigt mycket tur i dag. Lewis har varit bättre än jag hela helgen, han har kört väldigt stabilt och han förtjänade segern. Samtidigt är det sådant som kan hända och det är klart att jag är glad över att jag vann.

Ericsson utan poäng

Sebastian Vettel, Ferrari, slutade tvåa och Lewis Hamilton slutade trea.

– Det var inget enkelt lopp, teamet har jobbat så hårt hela året och man vinner tillsammans och man förlorar tillsammans, så är det, säger Hamilton efter loppet.

– Det enda jag kan göra nu är att komma tillbaka nästa år och vinna det loppet.

För Marcus Ericsson blev det återigen ett lopp utanför poängen. Han körde ganska fort längre ner i fältet, men helgen  förstördes av det dåliga kvalet som gav honom en startplats långt ner på gridden.

– Plats 13 är en besvikelse, men jag startade från plats 17 och vi visste att det skulle bli ett svårt lopp, säger han.

– Vi måste analysera datan för att få en bättre förståelse för vad som händer. Vi ska lära oss av detta och göra ett bättre jobb nästa gång.

Publicerad: