Sofia Mattsson vann EM-guld överlägset

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Getty Images

SPORTBLADET

Sofia Mattsson tog sitt tredje raka EM-guld.

Men samtidigt det historiska första svenska guldet i Europeiska spelen.

– Det är riktigt häftigt att jag är den allra första guldmedaljören, säger hon.

I finalen i 55-kilosklassen vann den 25-åriga brottaren på teknisk överlägset, 12-1, mot polskan Katarzyna Krawczyk.

Matchen var slut 46 sekunder in i den andra ronden och eftersom de nya Europeiska spelen, ES, även räknas som EM för brottarna kunde Mattsson fira sin tredje raka EM-titel.

Men också en historisk svensk guldmedalj av den första upplagan av ES, som pågår i Baku, Azerbajdzjan.

– Det här är något jag tror att man kommer uppskatta när man lägger av med idrottandet, säger hon.

– Jag fick bara en medalj. Men den är väldigt tung, så det räcker gott och väl. Det här har verkligen varit en lång som slutade på bästa sätt, säger Mattsson.

"Revanschsugen"

Och visst kunde den långa dagen ha blivit kortare.

I semifinalen hamnade svenskan i ordentligt underläge, 0-5, mot hemmahoppet Natalja Sinisjin. Men svenskan lyckades vända matchen till 6-5 trots stort publikstöd för motståndaren.

– Efter den matchen var jag ganska revanschsugen. Jag kände att jag inte fått ut 100 procent av min brottning och ville bevisa att jag var bättre än så.

Vilket hon gjorde.

– Min tanke var bara att gå på hårt och köra min stil från början till slutet. När poängen började rulla in kom också självförtroendet.

"På rätt väg"

Segern ger en extra boost inför kommande VM i Las Vegas i september där Mattsson hoppas kunna förvandla sina två raka silver till guld.

– Det är klart att det känns som att jag är på rätt väg när jag visar att jag kan prestera när det gäller. Men det kommer att bli otroligt tufft i VM, där det finns många bra konkurrenter i år. Det känns som att alla har tagit ett kliv framåt, säger Mattsson.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN