”Han sätter ingen dålig press på mig”

avJonathan Berntsson

SPORTBLADET

Madelene Backlund om brorsans krav, motivation och SM-finalen

1 av 2 | Foto: Bildbyrån
Madelene Backlund.

I fjol trappade hon ner i division två för andra gången – i år har Madelene Backlund gjort över 100 poäng och fört Rönnby till ny SM-final.

Vilt påhejad av brorsan och NHL-proffset Mikael från andra sidan Atlanten.

– Han hade sagt i radion i morse att han trodde att vi skulle vinna med 5–3 och att jag gör hattrick. Så han sätter ingen dålig press på mig, säger 23-åringen.

Så blev lilla Falun världens bästa lag

Madelene Backlund, 23, har haft en annorlunda karriär.

Hon var stortalangen som nobbade ett ungdoms-VM och som tröttnade på elitspel som 20-åring. Hösten 2012 började Backlund istället spela i Västerås i division två, för att några månader senare få sugen tillbaka och gå till Rönnby. Dem sköt hon till SM-guld med två mål i finalen 2013.

Efter den varvade hon ner igen. Förra året var Madelene Backlund tillbaka i Västerås. Men inför den här säsongen gick hon åter till Rönnby och där har det blivit stor succé.

Möter Mora i final

Totalt 103 poäng i grundserie och slutspel och på lördag väntar ny SM-final, den här gången mot Kais Mora.

– Tanken var att jag skulle gå in i ett topplag och bidra med det jag kunde. Vara glad, positiv, kriga för laget för varje match. På försäsongen gick det väldigt bra och då tänkte jag ”shit, jag är väldigt bra”. Sedan har det bara rullat på. Och så har jag fått vara skadefri.

Vad gjorde att du började satsa igen?

– Det var att jag fortfarande jobbade halvtid och att Rönnby är ett roligt gäng. Sambon och jag bodde kvar i lägenhet så jag hade tiden. Jag var i form och tyckte att det skulle vara sjukt kul att prova en hel säsong i SSL. Sedan har det bara gått av farten och nu är jag här.

"Det har varit jobbigt"

Det känns som att du går dina egna vägar?

– Det har jag alltid gjort, jag behöver inte vara som alla andra. Man måste känna själv att man är beredd. Det är ingen idé att tröttna under säsongen, då är det bättre att bestämma sig innan. Det jag vill det gör jag, jag njuter av livet och gör det jag tycker är kul.

Förutom innebandyn, vad gör att du njuter av livet?

– Vi har precis köpt hus. Och min hund. Sedan älskar jag att träna. Jag springer halvmaror och älskar sådana utmaningar. Bara att kunna gå på ett Friskis-pass en onsdag utan att känna att man är trött på träningen, det är lite det som har varit. Att offra all annan träning för innebandyn, det är ganska jobbigt för mig.

Men den här säsongen måste det väl varit så?

– Jo, men den här gången har jag haft så bra kondition. Jag har sprungit fem kilometer till träningen varje dag och gått powerwalk varje morgon. Sådant tycker jag är roligt.

Brorsan tror på seger

Din storebror Mikael Backlund är NHL-stjärna. Vad betyder han för dig?

– Det är klart att han har betytt jättemycket. Han är min största idol, min förebild. Man kan inte hitta någon som är mer seriös med sin träning. Han är verkligen en sådan man ska se upp till, så vi har betytt mycket för varandra.

Hur tät kontakt har ni?

– Vi pratar på sms varje dag. Jag skrev till honom nyss och önskade lycka till i första Stanley Cup-matchen. Och han följer mig och säger att han är så stolt. Han hade sagt i radion i morse att han trodde att vi skulle vinna finalen med 5–3 och att jag gör hattrick. Så han sätter ingen dålig press på mig.

Ett sådant scenario måste väl ändå vara lockande, eller?

– Det är klart att jag vill vara med och bidra till vinsten. Men om det är jag som gör tre mål spelar ingen roll, jag vill att vi vinner guldet och det är det vi går för. Det kommer bli en sjukt jämn match, men vi ska bara njuta och spela som vi alltid gjort. Har alla sin bästa dag så jäklar ska vi köra över dem.

■ ■ ■

Så blev lilla Falun världens bästa lag

ARTIKELN HANDLAR OM