Meraf Bahta kan missa VM i Peking

Publicerad 2015-07-29

Kan bara springa på raka grussträckor

Med bara veckor kvar till VM i Peking kan Meraf Bahta, 26, bara springa på raka grussträckor.

Nu riskerar det svenska medaljhoppet att missa mästerskapet.

– Hon måste kunna springa hyfsat snart. In i augusti måste vi börja fundera och bestämma, annars får vi avstå, säger tränaren Ulf Friberg.

Följ ämnen
Friidrott

I över ett halvår har den svenska stjärnlöperskan Meraf Bahta haft skadeproblem. Det är en inflammerad slemsäck i hälen som har stört och tvingat henne till att bland annat avstå sommarens lag-EM liksom Diamond League-tävling i Lausanne.

Nu riskerar 26-åringen också att missa friidrotts-VM som avgörs i Peking mellan den 22 och 30 augusti.

– Det är en skada som tar väldigt lång tid. Varje steg skapar tryck på slemsäcken vilket gör väldigt ont och är obehagligt, säger tränaren Ulf Friberg till Bohusläningen.

För tillfället kan Hällelöparen endast springa på raka grussträckor.

– Det är större belastning att springa i kurvor. Men hon springer varje dag. En dag gör det inte ont alls. En annan desto mer. Det slår väldigt olika och vi måste vänta ut skadan, låta det kännas bättre vecka för vecka.

"Måste hinna tävla"

Kommer Meraf Bahta till start i VM är det i första hand distansen 1500 meter som är aktuell – men om så ska bli fallet krävs att hon kommer till start i tävlingssammanhang snart.

– Meraf måste hinna tävla innan. Måste kunna springa hyfsat snart. In i augusti måste vi börja fundera och bestämma, annars får vi avstå. Det är inget självändamål att vara med bara för att vara med. Måste kännas bra för att tävla, säger Friberg.

Huruvida 26-åringen ställer upp i Diamond League-galan i Stockholm som drar i gång på torsdag avgörs under onsdagen.

– Tävlingen skulle kunna användas som träning. Det finns alltid tankar om vad som är bra och mindre bra. Både fysiska och psykiska aspekter.

Främsta meriten för Meraf Bahta kom i fjol när hon vann EM-guld på 5000 meter i Zürich.

Följ ämnen i artikeln