Klüft tvingas träna mindre

SPORTBLADET

"Jag måste lyssna på kroppen"

Carolina Klüft tränade för hårt – och fick skelettskador.

Nu tvingas hon trappa ner från sex till fem träningsdagar i veckan.

– Vi får se om det fungerar, säger Klüft.

Hon vann EM på hemmaplan – en upplevelse hon beskriver som otrolig.

Men hela svenska folket kunde på tv-bilderna se en skakad Carolina Klüft.

Orsaken:

– Jag hade rätt så ont när jag tävlade. Det var en tuff tävling, det var en jobbig tävling på många sätt, säger hon till TV 4.

Då talades det bara om ”känningar”. Nu har Carolina Klüft fått svaret på vad som plågat henne.

Irritation på sittbenet

I en intervju i TV 4 avslöjar hon hur den hårda träningen slitit på hennes kropp.

– Vad jag inte visste då som sedan visade sig på magnetröntgen efter EM var att det var en irritation på skelettet på sittbenet, säger Klüft.

Carolina Klüft tvingas nu trappa ner träningen.

– Det är klart att jag inte kan träna så hårt som jag har gjort nu i några år, hela tiden framöver. Det blir en övergångsperiod när man blir äldre, säger Klüft.

– Nu kommer jag att träna en dag mindre i veckan och ha två vilodagar i stället till att börja med. Så får vi se om det fungerar.

”Behöver det”

Carolina Klüft säger att hon har lärt sig att lyssna mer på sin kropp – och tycker det känns bra att trappa ner träningen.

– Jag behöver det nu. Jag behöver lägga om litegrann. Jag är bara 23 och visst, det är absolut inte gammalt. Jag kan hålla på länge till. Men man måste ta vara på sin kropp också och lyssna på den. Och jag vill inte ha ont mer. Nu har jag tävlat hela säsongen och haft ont. Det är inte roligt.

Nedtrappningen innebär dock inte att hon även trappar ner på ambitionerna. Den grundträning hon byggt upp finns kvar, och Klüft tror att hon ska kunna bli bättre trots att hon tränar mindre.

– Jag skulle inte kunna motivera mig så mycket, och framför allt hålla på med sjukamp, om jag inte trodde att jag kunde utvecklas, säger hon.

Johan Rikner

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott