Lina Andersson föll i sprintfinal – och Emil Jönsson fastnade

SPORTBLADET

Svenskarna var otursförföljda i längdsprinten i estniska Otepää.

Lina Andersson föll och Emil Jönsson fastnade.

– Helt otroligt att båda skulle drabbas, de hade ju kört så fint fram till finalerna, sade landslagstränaren Jocke Abrahamsson till TT.

Lina Andersson visade med lördagens niondeplats i det klassiska milloppet att formen var god. Svenskan imponerade också på sin väg fram till sprintfinalen, men där tog det stopp i en av de första kurvorna.

Gällivaretjejen försökte trycka sig förbi på insidan av ryskan Jevgenija Sjapovalova, men föll lite på eget grepp.

– När Virpi Kuitunen fick en lucka försökte hon gå om ryskan, men hamnade ovanpå ryskan skidor och föll, summerade Jocke Abrahamsson, som ändå var nöjd med Linas satsning.

– Hade Lina legat kvar hade hon nog kunnat vara tvåa bakom Kuitunen, men Lina körde för att vinna – och det är ju ändå rätt inställning.

Finländskan Kuitunen vann nu karriärens nionde världscupseger i överlägsen stil, med norska junioren Astrid Jacobsen på andra plats. Andersson var femma i mål i finalen.

Såg ut som Lind

Emil Jönsson hade lika mycket otur som Andersson i herrfinalen. Norrmannen Simen Östensen föll i den första kurvan, och Jönsson skidspets fastande på den liggande norrmannen. Där och då tappade Årsundaåkaren värdefulla meter och slutade sexa. Norrmannen Jens Arne Svartedal vann en tät final.

– Emil är en oslipad diamant i sprint och jag tror att han hade varit riktigt långt fram om han inte fastnat i första kurvan, sade Jocke Abramhamsson.

– Emil såg ut som Björn Lind gjorde ifjol i den här tävlingen och gick riktigt starkt i stigningen i de övriga loppen. Både han och Lina hade otroligt bra kontroll i de lopp de gjorde fram till finalen.

Med i VM?

Jönsson är ännu bara reserv i VM-truppen, men lär få en ordinarie plats efter söndagens starka tävling.

– Vi ska sitta titta på de närmaste dagarna. lovande Abrahamsson.

Jönsson kan nog börja tänka på att packa för Sapporo, där skid-VM inleds den 22 februari.

Övriga sprintsvenskar har en bit till VM-formen. Thobias Fredriksson blev fyra i herrarnas B-final, och Britta Norgren var femma i damernas dito.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM