Redan på hugget

SPORTBLADET

Med nio månader kvar till OS är Arvidsson på väg mot toppformen

Foto: Skogshuggare Magnus Arvidsson använder sig av specialträning för att komma i så bra form som möjligt till OS nästa år. Träningen innehåller bland annat ett moment där spjutstjärnan med full kraft slår ett överhandsslag i en träkubb – på äkta skogshuggarmanér.

POTCHEFSTROOM. Nu ska Magnus Arvidsson slå sig in i den absoluta världstoppen i spjut.

Han tränar hårdare än någonsin – bland annat med rena skogshuggarträningen.

– Jag försöker prova på nya saker hela tiden. Målet är att ta ett ordentligt kliv inför OS i Peking. Och jag är redan på väg, säger Magnus.

Foto: Kastarm I Osaka placerade sig Arvedsson på en tiondeplats. I Peking har han tänkt att komma mycket bättre än så.

Magnus Arvidsson blev ett litet medaljhopp redan i fjol, då han vräkte iväg spjutet 85,75 i VM-staden Osaka redan i maj.

Det var en ökning med personbästat med exakt fyra meter och ytterligare ett exempel på hans fanstastiska resa.

Samma rörelse

Från nummer 321 i världen 2003 (69,19) till världsåtta 2007.

Det är 313 placeringar.

Nu har han startat sin resa mot ännu högre mål.

Med en tre kilo tung yxa i högernäven och en tjock, afrikansk stock upplagd på en ställning på träningsanläggningen i sydafrikanska Potchefstroom.

– Det är bra träning som är bra för utkaststyrkan. Det finns dokumenterat som träningsmetod och jag har provat på det hemma också tidigare. Då gick jag ut i skogen och högg träd. Det blir samma rörelse som i ett utkast.

Magnus Arvidssons träningsläger i Sydafrika är bara ett steg på vägen mot säsongens stora mål – OS i Peking.

Ökat med fyra meter

Därför är han beredd att offra allt den här träningsvintern.

– Jag har ju ökat mitt personbästa med fyra meter om året de senaste åren. Det tänker jag fortsätta med. Jag tror det är möjligt och alla tester visar att jag är på rätt väg.

Då är du uppe kring 89 meter – absolut världsklass. Är det möjligt?

– Ja, det är dit jag ska.

Hur?

– Jag ska bli starkare och samtidigt lättare. Och det har jag redan blivit. Jag har gått ner ett par kilo och samtidigt ökat mitt pers i fri-vändning med 25 kilo. Från 145 till 170 kilo.

Det låter motsägelsefullt att bli lättare samtidigt som musklerna växer?

– Ja, men man får försöka plocka de kilon man inte använder. Därför har jag slutat äta godis bland annat. Jag var väl inte sådär jättepetig med kosten tidigare, men nu är jag väldigt strikt.

Varför lättare?

– Det för att få en lite smidigare och följsammare ansats. Jag har tittat på finländaren Pitkämäki och norrmannen Andreas Thorkildsen. De är lite lättare än jag och har en väldigt fin ansats. Därför vill jag bli lite lättare och samtidigt explosivare. I somras vägde jag omkring 103–104 kilo. Nu är jag nere kring 101 och till nästa sommar ska jag ligga runt 100.

Du siktade på medalj i Osaka men blev besviken VM-tia? Målen in för OS?

– De är definitivt högre. Jag känner att jag tagit ett steg redan nu under hösten och jag ska vara med och slåss om topplaceringarna. Jag ser verkligen fram mot OS i Peking.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott