Att stjäla mörkarna eller potten (del 7)

Publicerad:
Uppdaterad:

Dan Glimnes pokerteori

I förra avsnittet skärskådade vi ”the flat-call steal” efter floppen, som en teknik för att stjäla potten; nu ska vi titta på en utvidgning av den.

Om nu motspelaren har höjt före floppen, du har synat, motspelaren checkat efter floppen och du betat ut som ett försök till flat-call-stöld – men motspelaren inte snällt lägger sig utan i stället synar din bet? Då kommer gonggongen att ringa för nästa rond, när fjärde gatan landar på bordet.

Checkar din motspelare på nytt, öppnar sig en ny möjlighet att stjäla potten med ännu en resolut bet – men det finns också stora potentiella faror i situationen.

Många motspelare resonerar som så att det är få som är villiga att trycka på avtrycka-ren en andra gång: först efter floppen och sedan igen efter turn, utan att ha något gediget på handen. Att du fyrar in en bet på floppen, efter den andres check, må vara hänt: en misstänksam spelare kan se det just som ett standardstöldförsök, och inte vilja släppa taget om potten fullt så fort.

Men skjuter du ännu ett skott efter fjärde gatan, hamnar saken i ett annat läge: du skulle ju många gånger agera exakt så även de gånger du fått in en fullgod träff på brädan.

Denna ”förlängda” flat-call-stöld är alltså en slags motsvarighet till kontinuitetsbeten, som jag haft uppe för analys för några avsnitt sedan.

Även strukturen på brädan måste du ta i beaktande, inför en förlängd flat-call-stöld. Ett ess på brädan är alltid ett skrämselkort, om inte motspelaren höjde med ett eget ess på handen utan snarare ett par som J-J; din syn före floppen skulle mycket väl vara motiverad med en hand som A-10f. Om han/hon i stället höjde med K-Qf, och brädan nu är låg med 10-2-6-(7) utan flushdrag, är det inte heller så roligt för honom eftersom han är i underläge mot varje träff, och varje ess.

Precis som med flat-call-stöldförsöket efter floppen måste du vara noga med att inte riskera för mycket av din markerstapel åt gången: max 10 procent sammanlagt för syn + bet + ny bet är en god tumregel.

Och som alltid i poker kan inget ersätta lyhördhet inför motspelarnas agerande.

Var beredd på att den andre då och då faktiskt floppar ett monster, och när hans checkande bara är avsett att gillra björnfällan för dig!

Dan Glimne

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN