Sverige säkrade OS-plats i dressyr

SPORTBLADET

”En riktig lagseger”

Foto: Glada medaljörer Jan Brink, Tinne Wilhelmson, Louise Nathorst och Per Sandgaard jublar efter EM-bronset i dressyr.

Det blev en blågul dag i italienska Turin på fredagen när Sveriges dressyrlag tog sitt andra raka EM-brons och samtidigt säkrade en plats i OS i Peking nästa år.

Samtliga fyra svenskar är dessutom vidare till semifinal individuellt.

Sverige hade efter Per Sandgaards och Louise Nathhorsts ritter på torsdagen lagt sig bekvämt på bronsplatsen. Genom en toppritt och personbästa av Tinne Vilhelmson på Solos Carex behövde Jan Brink och Briar bara göra ungefär som de brukar.

Det gjorde han inte.

– Han tog mig på sängen, säger Brink om sin vapendragare Briar.

– Det var som om musten gick ur honom och han svarade inte som han brukar på mina hjälper, fortsätter Brink som överraskade både sig själv och dressyrpubliken genom att göra en av sina svagaste insatser på länge.

Holland tog hem guldet

– Det var nog fem år sedan jag red under 70 procent senast.

Men genom 69,209 procent och en gedigen laginsats lyckades Sverige hålla undan för konkurrenterna och kvitterade ut sitt andra raka lagbrons med 3,333 procent till godo till Schweiz som kom starkt på slutet.

– Det här kändes väldigt, väldigt bra, sade Brink som sken ikapp med den italienska solen när besvikelsen byttes till en väldig glädje.

– Det här var vad jag kallar en riktig lagseger.

Tinne Vilhelmson, som nyligen firade 40 med att gifta sig, fortsatte festen i Turin med det bästa svenska individuella resultatet.

– Det här var det bästa vi gjort någonsin, sade Vilhelmson som fick svår dressyr att se ut som en promenad i parken. Lätt och mjukt och i absolut världsklass.

Nu väntar kampen om de individuella medaljerna.

– Vi tar en dag i sänder och kör så länge tyget håller.

Holland skrev ett helt nytt kapitel i ridsporthistorien genom att ta guldet från Tyskland för första gången i den 45-åriga EM-historien.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport