Örgryte mållöst – för fjärde matchen i rad

SPORTBLADET

Förlorade mot Gefle: Vi var inte ens trea på bollen

Inte ett mål på fyra raka matcher.

Det kan kosta Örgryte den allsvenska platsen.

– Vi var inte ens trea på bollarna, sade Ola Toivonen efter 0–2 borta mot Gefle.

Med Ailton Almeida och Boyd Mwila avstängd respektive skadad stod hoppet till talangen Toivonen för att spräcka målnollan som hängt över göteborgarna de senaste matcherna. Men i stället för ett livsviktig seger och mål framåt blev det ännu en nolla och förlust.

– Det är bara att gilla läget, det är fortfarande två poäng upp till Häcken och står det sig tills vi möter Häcken så har vi chans att gå om dem, försöker Toivonen.

Fast även om det så klart finns möjligheter om att klara en kvalplats så syns det i både spel och kroppsspråk bland Öis-spelarna att det är ett stukat lag.

– Ja, vi är lite rädda där ute. Nu gäller det att vi börjar göra mål och jag tycker ändå att vi visar i början att vi är villiga att satsa framåt. Men under sista 25 i första halvlek vet jag inte vad som händer, menar Öismittfältaren.

Det var där hoppet om poäng försvann. Gefle utnyttjade försvarsblottor och med två individuella prestationer, Johan Claesson och Daniel Westlin inom loppet av två minuter, kunde hemmalaget avgöra och i praktiken säkra allsvenskt spel till nästa år.

I andra halvlek försökte Örgryte genom att satsa på en anfallare och Ola Toivonen, fem mål i år, som släpande där bakom.

Utsatt läge

– Vi försökte utnyttja deras raka mittfält. Jag fick väl några lägen, summerar Toivonen, som hade lagets farligaste lägen med en nick och ett skott.

Tränaren Sören Börjesson var bekymrad även han men försökte ta med sig de positiva indikationer som fanns i andra halvlek. Plus att Öster på slutet kvitterade mot Häcken i söndagens andra allsvenska match. Det gör att Häcken har kvalplatsen, två poäng före Örgryte och Öster.

– Det är ett utsatt läge men så ha det varit sedan i våras och vi är vana. Små nyanser kommer avgöra det här. Nu är det ju jämnt mellan alla oss tre, säger Börjesson om tabelläget.

Med Ailton och Magnus Källander tillbaka efter avstängning finns fler som kan göra mål. Men något förlösande krävs, frågan är vad.

– Spelidén har vi och det är inget vi behöver träna på. Träningarna handlar i stället om att få inspiration och trygghet, menar Börjesson.

Det är nog lättare att hitta i Gefle, där Per Olssons mannar är på väg mot klubbrekord vad gäller framgångar. Den kommande veckan kan laget säkra en finalplats i Svenska cupen och befästa sin position i allsvenskan.

– Vi har lärt oss vår arena och konstgräset. Men det här var en lurig match, vi brukar ju vara bäst mot topplagen. Men segern visar att vi har utvecklats som lag, förklarar en nöjd Gefletränare.

Lars Frank/TT