Från ruinens brant till segerns sötma

SPORTBLADET

Chopra om miljonvinsten: Jag har drömt om det så länge

Han är uppvuxen i Borlänge – men flyttade till Indien och drömde om att bli golfspelare.

Nu tillhör Daniel Chopra en av de allra bästa i världen.

– Jag har drömt om det här så länge, sa han efter sin första titel på USA-touren.

Foto: VANN FEM MILJONER Daniel Chopra lyfter segerbucklan efter triumfen i Orlando.

I går eftermiddag avgjordes den uppskjutna PGA-turneringen Ginn sur Mer Classic, i Orlando. I ledarbollen gick svenskarna Daniel Chopra och Fredrik Jacobson.

Chopra avgjorde, slutade 19 slag under par, och blev säsongens tolfte förstagångsvinnare på USA-touren.

– Känns fantastiskt. Det här har jag ju drömt om så länge, sa han.

Jacobson blev delad tvåa.

Belöningen: fem miljoner kronor

Daniel Chopra vann motsvarande fem miljoner kronor för segern och kan nu efter många år golfens bakgårdar räkna med en fast plats på världen tour.

Sportbladet träffade Daniel Chopra långt före genombrottet, då han fortfarande hoppade mellan spel i USA, Europa och Asien – i en jakt på bättre ranking.

I den opublicerade intervjun, som gjordes på Hilton Head i North Carolina, berättade den färgstake svensken bland annat om sina drömmar och uppväxten som tog honom från Borlänge – till New Dehli.

”Upplevt motsatsen”

– Jag spelar golf för att bli känd. Jag älskar att ha en kamera i ansiktet och att få skriva autografer, det är en bekräftelse på att man är på rätt väg. Här i USA vet alla i publiken vem jag är, sa han.

Så du spelar golf för att bli känd?

– Ja, det var därför jag började spela. Jag vill inte vara någon i mängden. Jag spelar golf för att få uppleva livet som en superstjärna. Jag vill flyga eget jet och bo femstjärnigt.

– Jag har upplevt den raka motsatsen och vill njuta även av den positiva sidan, den glamourösa delen. För det kan ju vända snabbt.

Har du käkat bönor sju dagar i veckan för att få spela vidare?

– Ja, det har väl nästan varit så. När jag bodde i London med (sambon) Samantha hade hon två jobb och ändå hade vi aldrig råd att gå ut och käka. Sam var min enda sponsor i två år, kan man säga.

– Annars har jag alltid tvingats lita till prispengar och har överlevt tack vare en fullträff i allra sista stund. Flera gånger.

Ge ett exempel!

– Taiwan Masters 2001. Hade jag inte klarat cutten där hade jag tvingats ta en time out och ge golflektioner för att över huvud taget kunna ta mig hem. Men jag vann turneringen.

– Sedan vi kom hit till USA har det löst sig ekonomiskt. Men man kan inte uppskatta dom bästa tiderna om man inte upplevt dom riktigt svåra.

90 000 kr i näven

Det går en historia om dig och en plastpåse med kontanter. Berätta vad som egentligen hände?

– Det var ju skitkul när man förr i tiden fick alla prispengar i kontanter. Så när jag vann Taiwan Open 1995 fick jag 90 000 i näven och la dom i en väska. Sen fick jag inte ta med den som handbagage på flyget, så det var lite nervöst på resan hem till Europa, den kunde ju försvinna.

Men påsen, då?

– Jag flög till en tävling på Challange Touren... jag tror det var i Prag, och när jag träffade de andra svenska spelarna ville alla se kontanterna. Sen när vi lekt färdigt med pengarna skulle jag lägga in dom i hotellets säkerhetsfack och då la jag allt i en plastpåse. Tjejen i receptionen sa att påsen var värd mer än hotellet.

Med den dollarkursen måste det ha varit en miljon kronor i påsen?

– Ja, förmodligen.

Berätta varför du hamnade i Indien?

– Min pappa är indier och mamma svenska. När jag var åtta år satte dom mig på ett plan till New Dehli för att jag skulle lära känna den andra sidan av släkten. Jag trivdes så bra att jag blev kvar ganska mycket.

– Det var då jag lärde mig att resa. Jag reste fram och tillbaka till Sverige utan flygvärdinnor eller hjälp, bara en biljett i näven. Jag blev vuxen snabbt.

När du senare blev golfproffs var du länge känd som ”Star Trek-killen” av andra svenskar?

– Star Trek... ja, det där började med att jag sprang ner på marknaderna i Dehli och köpte videokassetterna. I dag har jag säkert 200 av dem. Jag älskar Star Trek. Visste du att det går att lära sig (Star Trek-språket) Klingon på fem olika universitet i USA? Och det är mer komplicerat rent grammatiskt än dom flesta språk.

”Jag är galen i golf”

Gillar du svensk idrott, då?

– Jag gillar ju hockey, men det är svårt att följa Tre Kronor när man reser som jag.

Men egentligen är du väl ganska golftokig?

– Ja, när jag inte är ute och spelar själv så spelar jag golf på Play Station eller ser det på tv. Jag är galen i golf, det är en fantastisk sysselsättning.

I sin 133:e start på USA-touren, under sitt femtonde år som proffs, fick Daniel Chopra äntligen in en riktig fullträff, i Orlando.

Nu har han tjänat runt 50 miljoner på sin golf.

Och får den uppmärksamhet han både älskar och förtjänar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf