Sprintdebutanten: ”Skulle aldrig äta om det var hundkött”

1 av 3 | Foto: FOTO:LASSE ALLARD
SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

OHTAKI-PYEONGCHANG. Skidlandslagets yngling Viktor Thorn tittar på och lägger ut bilder på söta hundar för att hitta rätt laddning inför en tävling.

– Man vill vara glad och positiv när man står på startlinjen, säger sprintåkaren.
Rapporterna om hur hundar brutalt slaktas i Sydkorea berör honom djupt.

Efter världscupstävlingarna i Planica fick Viktor Thorn, 21 år, en OS-biljett.

I dag tävlar han i den klassiska sprinten för det svenska laget tillsammans med Teodor Peterson, Calle Halvarsson och Oskar Svensson.

Viktor Thorn är med för att se och lära i OS, men har stora ambitioner om att prestera bra. 21-åringen är en av de åkare som är aktiva på sociala medier och i samband med världscupstävlingarna i Planica delade han flera bilder på "söta hundar".

Den udda uppladdningen gör han för att komma i fin stämning inför tävlingarna.

– Man kan göra på olika sätt för att hitta det. Som att kolla på hundar, säger han.

Vill ha en hund

När Sportbladet träffade Viktor Thorn två veckor före OS berättade han om förkärleken till de fyrfotade djuren.

– Jag gillar hundar och skulle vilja ha en själv. Men det är svårt att ha hund när både jag och min tjej (Johanna Skottheim, skidskytt) idrottar. Det får bli efter karriären, säger han.

Det är han själv som berättar i nästa andetag:

– Jag köpte hundkalsonger när jag var på flygplatsen. Jag kör med dom i OS...

För en hundälskare som Viktor Thorn innebär besöket i Sydkorea också insikten om att det finns länder där hundar inte hanteras som husdjur.

Enligt organisationen koreandogs.org slaktas uppskattningsvis två och en halv miljon hundar per år för att bli till föda. Även katter slaktas. Hundarna föds upp på farmer och enligt rapporter från bland andra koreangdogs.ors slaktas de med brutala metoder. Det sker sakta en förändring i synsätt i Sydkorea, men för många är det energigivande köttet fortfarande en delikatess.

Sydkoreas regering har önskat att restauranger i Pyeongchang-regionen skulle sluta servera hundkött under OS och har infört ett tillfälligt förbud, men stoppet har ignorerats på flera håll enligt Channel News Asia.

”Det är fel”

Viktor Thorn sa inför avresan till Sydkorea att han ska vara extra noga med köttkonsumtionen.

–Det är fel och jag skulle aldrig äta om jag visste att det fanns risk att få hundkött, men jag tror inte det kommer vara fallet för oss. Men det är fel att göra så och jag tror inte någon skulle vilja se en hund bli misshandlad. Men det är olika kulturer, det är svårt att göra något, säger han.

Sen funderar han en stund och fortsätter:

– Jag vet inte om det går att protestera. Men finns det en blankett att fylla i så skulle jag gärna göra det. Jag har inte sett det, men är det någon som kontaktar mig så skriver jag på, säger Viktor Thorn.

Foto: AFTONBLADET /85527
Viktor Thorn tränar inför dagens sprint med laget på skidstadion i Pyeongchang.
Så avgörs skidorna i OS 2018 00:16
ARTIKELN HANDLAR OM