Sportbladet

Steen förlorare i Tre Kronor-debuten

SPORTBLADET

Missade straff när Sverige förlorade mot Tjeckien

NYKÖPING (TT)

Ett klassiskt namn på en klassisk hockeytröja.

Men ingen klassisk landslagsdebut.

Precis som pappa Thomas fick Alexander Steen stryk av tjeckerna i sin första match i Tre Kronor.

- Det tar ett tag att komma in i det här, men det är skönt att ha debuten avklarad, sade han efter 1-2-förlusten på straffar.

STRAFFMISSARE Alexander Steen fick chansen att lägga en straff i sin landslagsdebut - men missade och Tre Kronor förlorade matchen mot Tjeckien.
STRAFFMISSARE Alexander Steen fick chansen att lägga en straff i sin landslagsdebut - men missade och Tre Kronor förlorade matchen mot Tjeckien.

19-åringen hade själv chans att bidra till ett annat resultat än den knappa strafförlusten mot Tjeckien i Karjala Cup. Vid 1-1 efter full tid och förlängning var det Steen som fick förbundskapten Hardy Nilssons förtroende att slå den svenska straffen.

Förutsättningarna var tuffa.

Ett mål - och Sverige skulle vara med i straffläggningen.

En miss - och Tre Kronor skulle vara ett slaget lag eftersom Tomas Divisek redan slagit in tjeckernas första straff bakom Stefan Liv.

Steen hade planen klar redan när han åkte in för att slå den.

- Jag har kört den där varianten många gånger, sade han om finten där han drar snabbt åt höger för att sedan avsluta med backhand.

Men på den knaggliga isen blev dragningen för lam, tjeckiske målvakten Adam Svoboda räddade - och familjen Steen fick ytterligare en debutförlust att notera i den personliga historieboken.

Nöjd med debutanten

Pappa Thomas, en av de mest respekterade stjärnorna som någonsin dragit på sig en svensk landslagströja, debuterade mot Tjeckoslovakien för 24 år sedan. För Thomas del blev förlusten större - 1-9 i debuten och 0-6 i ett nytt möte några dagar senare.

Alexander Steen kunde ändå vara relativt nöjd med sin Tre Kronor-debut.

- I början var det svårare än jag hade väntat mig, men ju längre det gick, desto bättre tycker jag att det kändes, sade han efteråt.

Frölundatalangen spelade forward i en kedja med Färjestads Jörgen Jönsson och Peter Nordström, och han klarade sig bra. Han tog defensivt ansvar, jobbade hårt och hade inga problem med den fysiska omställningen till internationell ishockey.

- Han gjorde en bra match, sade förbundskapten Hardy Nilsson.

- Och det förvånade mig inte. Alexander Steen är en väldigt intelligent och duktig spelare.

Liv bäst

Bäst av alla var dock målvakten Stefan Liv, som var tillbaka i landslaget igen efter att ha ställts utanför truppen till förra säsongens VM och Ceska Pojistovna Cup för två månader sedan.

Liv var den stora anledningen till att Sverige fortfarande hade 1-0 efter en förstaperiod där Tjeckien dominerade men där Niklas Anger pressade in ledningsmålet.

I slutet av den andra perioden fick Liv ge sig - efter 20 skott och 20 räddningar. Men det krävdes ett fem mot tre-överläge, sedan Jonas Frögren dragit på sig en onödig utvisning, för att Tjeckien skulle spräcka nollan.

Den som till sist fick in pucken bakom Liv var Jaroslav Hlinka, som lyfte in 1-1 i nättaket efter en rad klara chanser som HV-målvakten på något märkligt sätt klarat.

I straffläggningen var Liv på Tomas Diviseks straff med högeraxeln, men fick ändå se pucken leta sig in i nätet bakom honom.

Jakob Sillén/TT

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet