”Den enda modiga åkaren i Norden”

SPORTBLADET

Sebastian Samuelsson bojkottar världscupavslutningen i ryska Tiumen.

Nu hyllas han av den norska tidningen Dagbladets krönikör Esten O. Säther ”som den enda modiga åkaren i Norden”.

Samtidigt som han sågar det norska landslaget.

”De norska åkarna får det att låta som det är alla andras ansvar”, skriver han.

Sebastian Samuelsson har väckt stor uppståndelse i skidskyttevärlden med sitt beslut att bojkotta världscupavslutningen i ryska Tiumen.

– Det är klart att hoten mot mig spelar in, men huvudanledningen är att de inte har en fungerande antidopningsorganisation, sa han till Sportbladet när han meddelade sitt beslut.

Det beslutet har han fått motta både kritik och hot.

– Man har fått meddelanden om att man ska bli skjuten när man kommer dit och att de väntar på att jag ska komma dit för då ska de döda mig ungefär, sa han efter tävlingarna i Kontiolax.

”Är en ung jävel”

Men beslutet hyllas nu i Norge. Dagbladets krönikör Esten O. Säther använder svensken som en skarp kontrast till det han menar är ett omoget agerande från det norska laget i frågan.

”Han är en ung jävel, men han är i vart fall vuxen nog att förstå att idrotten han håller på med inte skulle må bra om dopningskulturen lever vidare”, skriver han i en krönika och fortsätter:

”Dopningskampen är förlorad om Sebastian Samuelsson förblir den enda modiga från den norsk/svenska skidskyttemiljön”.

Sågar norska laget

Samtidigt går Säther till hårt angrepp på de norska stjärnornas undvikande svar.

”Så enkla och omogna går det inte an för vuxna män och kvinnor att låta som. Oavsett svar får själva handlingen en konsekvens. Drar den norska skidskyttarna till Tiumen om knappt två veckor blir det faktiskt svårt för omvärlden att ha någon medkänsla nästa gång det är en dopad åkare som drar iväg med förstapriset i deras idrott”.

”Landslagstränarna vill egentligen inte åka och tävla i Ryssland, men nu vill de mest undgå en konflikt med de åkare som tycker att en resultatlista i världscupfinalen är viktigare än att ändra på en rutten rysk dopningskultur.”

Skidskyttets olika discipliner 00:59
ARTIKELN HANDLAR OM