Tog ut egna barnen – nu anmäls förbundet

Tidigare förbundskaptenen: Kan tro och tycka att det handlar om jäv

avPatrik Brenning, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

Högt uppsatta personer inom svenska roddförbundet anklagas i en anmälan till Riksidrottsförbundet för jäv.

Anmälan förvånar ordföranden Mats Almlöw.

– Vi har inget att dölja, säger Almlöw.

Bakom anmälan till RF står Patrik Lindberg, som har en bakgrund som elitroddare och en dotter inom den svenska ungdomseliten. I anmälan framför också två roddare och två ledare kritik mot uttagningarna till juniorlandslaget.

”Varit groteska uttagningar”

De menar att familjemedlemmar och personer med andra kopplingar till dåvarande förbundskaptenen Joachim Brischewski (nu generalsekreterare i roddförbundet) och hans stab tagits ut till landslagsuppdrag 2017 och 2018 trots att de inte uppfyllt de fastslagna kriterierna.

– Säsongen 2017 var helt katastrofal. Då frågade vi juniorlandslagets förbundskapten Johan Brischweski om det skulle bli bättre 2018 och han sa absolut. Så vi var med på att göra ett försök. Men det blev ännu värre, säger Patrik Lindberg och pekar på aktiva som han anser borde varit uttagna till tävlingar men inte fick åka med.

Foto: Privat
Patrik Lindberg har skickat in en anmälan till RF.

– De som trodde att de var klara fick ingen förklaring. Det har varit groteska uttagningar.

Jan Knejp, före detta förbundskapten i rodd och före detta styrelsemedlem inom Svenska Roddförbundet har ett barnbarn i ungdomseliten. Han har också reagerat, men inte för barnbarnets del utan i andra fall.

– I vissa fall kan man tro och tycka det handlat om jäv. En av de ansvariga ledarna har sitt barn inom rodden och han hade inte gjort resultat som skulle berättiga att han skulle vara uttagen. Sen var de överens om att skicka en scullerfyra till JVM och då satt ledarens barn i den besättningen. Jag var förbundskapten tidigare och har haft egna barn i cirkusen. Jag har lite erfarenhet av det, säger Jan Knejp.

Svenska roddförbundets ordförande Mats Almlöw känner inte till anmälan till RF när Sportbladet når honom. Däremot bekräftar han att förbundets revisorer genomfört en internutredning som inte visade att något fel begåtts. 

– Vi har ingenting att dölja överhuvudtaget. Det här får ha sin gång nu och så är det inte mer med det, säger Almlöw.

”Tycker att de varit korrekta”

Joachim Brischewski säger att han och hans kollegor står bakom uttagningarna.

– Jag tycker att de var korrekta. Sen är det inte bara jag som gör uttagningen själv utan vi har en landslagsledning där fem personer ingår och det är alltid ett gemensamt beslut. Revisorerna har också tittat på det här och de fann inget fog för jäv alls. Det är tråkigt att göra människor ledsna men vi i landslagsledningen är ganska trygga med det vi gjort, säger Brischewski.

Hur ser du på kritiken att flera uttagna roddarna inte uppfyllt uttagningskriterierna?

– Våra kriterier ligger på hemsidan för alla att läsa och där ska du uppfylla en massa olika saker. Sedan gör vi i ledningen en bedömning av alla parametrar, tävlingsresultat, träningsrapportering, testresultat och givetvis hur du funkar i gruppen och i båtarna rent tekniskt. Vi gör en sammanlagd bedömning av helheten och vi var väldigt överens när vi slog fast laget, säger Brischewski.

Patrik Lindberg delar inte förbundets och revisorernas bedömning. Nu hoppas han på att få rätt i RF.

– Förra året var det tre roddare som blev väldigt dåligt behandlade. Men det handlar om 15-20 ungdomar som varit dåligt behandlade tidigare år. Rodd är helt på upphällningen, flera unga roddare vill sluta, säger Patrik Lindberg och kallar landslagssamlingarna för "familjesemestrar".

Du har en egen dotter som tillhör svensk ungdomselit. Hur mycket agerar du som pappa och personlig tränare i det här?

– Inte bara hon, det finns andra. Jag har aldrig sagt att hon ska en fördel. Hon har inte resultaten ännu för att vara med i de större sammanhangen. Men ingen annan ska heller ha en plats som någon annan bör ha. Jag gör inte detta för att få fram min egen dotter.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM