”Ångrar att jag inte gick ifrån tidigare”

Frida Karlsson har gått från talang till världsstjärna på några dagar: Visste inte att jag kunde åka så fort

avPatrik Brenning

SPORTBLADET

SEEFELD. Hon har bara kört två tävlingar mot världseliten men redan tvingat oss att omformulera vår fråga kring henne.

Den är inte längre om Frida Karlsson kan bli en av de bästa i världen.

Den är om hon inte redan är det?

– Jag ångrar att jag inte gick tidigare i skiathlonen, säger 19-åringen.

Det är bara några dagar sedan vi stod här på precis samma plats inne i det svenska landslagets hotell i Seefeld för att bekanta oss med det nya inslaget i skidlandslaget. Det hade lika gärna ha kunnat vara en halv karriär sen.

För det är ju så lång tid det brukar ta för de unga talangerna att klättra hela vägen upp till toppen. Det är i alla fall så lång tid det borde ta.

För Frida Karlsson tog det några dagar.

Konkurrenterna är förundrade

Konkurrenterna är förundrade, tro inget annat. De kom hit efter att ha lagt upp ett helt års planering för att vara som bäst precis här och just nu. Frida Karlsson kom hit som en slags belöning från Svenska skidförbundet efter att ha krossat motståndet på det som var hennes stora höjdpunkt: Junior-VM i Lahtis för en dryg månad sedan.

Det var dit hon toppade sig, inte hit. Det var då hon skulle vara som bäst, inte nu. Ändå blev hon femma i damernas skiathlon och frågan är om det ens var en maxprestation?

– Jag kände att jag hade mycket sparat efter den klassiska delen, det var rätt fart för mig i början då Kalla tryckte på ganska bra på första varvet. Sen kanske jag ångrar mig lite att jag inte vågade gå tidigare. Men det är en erfarenhet man tar med sig till framtiden, säger Frida Karlsson.

För faktum är att 19-åringen innan loppet inte hade en aning om hur fort världseliten egentligen kör, eller om hon klarar av att hänga med i det tempot. Världscupdebuten kom först förra helgen och skiathlonloppet (hennes blott tredje i karriären oavsett nivå) var första gången svenskan fick testa sig med alla de bästa samlade.

– Jag trodde nog ändå att det skulle vara lite längre fram. Så det var väldigt positivt att känna att jag är med och slåss med dem. Jag visste att jag kan åka fort men att jag kunde åka så fort visste jag inte.

”Det blir lite som hemma med henne”

Inför sin VM-debut talade Karlsson om det stora bara i att få hänga på landslagshotellet och umgås med sina gamla idoler Charlotte Kalla och Johan Olsson.

– Då var dem mina idoler och nu är de mina kompisar.

Några dagar senare beskriver 19-åringen hur miljön redan blivit hemma.

– Jag vet inte om jag trodde att jag skulle komma in så bra i gruppen som jag gjort, jag trivs verkligen jättebra här. Alla är väldigt roliga och öppna. De bjuder på sig själva och då bjuder jag tillbaka.

Vad betyder det för dig att ha din klubbkamrat Ebba Andersson här?

– Det är en trygghet att ha henne här. Det blir lite mer som hemma. Vi har inte snackat jättemycket nu eftersom hon har sina problem med stämbanden men vi har skrivit en del.

– Det har också hjälpt mig jättemycket att ha henne som lagkamrat. Vi har jobbat väldigt nära varandra och jag har sett att det hon gjort är möjligt och det får mig att tro att det är möjligt för mig också.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Frida Karlsson.

”Vore häftigt att toppa det”

Nu ska Frida Karlsson ta med sig alla lärdomar från Ebba Andersson, glädjen från rumskompisen Maja Dahlqvists VM-guld i lagsprinten och intrycken från söndagens middag med kungen (”han var roligare än jag trodde, man har ju sina fördomar om högligheter”) och kasta ner allt i en kokande gryta av inspiration. Sedan ska hon krydda det med ingrediensen hon saknade i skiathlonen – vetskapen om att hon kan slå de allra bästa i världen – och kliva ut på tio kilometer med målet att göra en ännu bättre prestation än i lördags.

– Det vore häftigt att toppa det jag gjorde då.

Då pratar vi nästan om medaljer?

– Ja, men målet är inte att slåss om medaljer. Det är att göra en så bra prestation som möjligt.

Men det är inte orealistiskt med medaljer längre?

– Nej, och det är ju häftigt att kunna känna det. Det är väldigt motiverande att fortsätta göra det här roliga jobbet.

För två veckor sedan hade du inte världscupdebuterat och nu är du med i världseliten. För du umgås ju inte bara med dem, du är en del av dem. Hur känns det?

– Det känns jättehäftigt. Alla lopp jag har framför mig nu känns bara som en bonus. Det känns skitkul att köra!

De kommer regera VM enligt stjärnorna själva 01:22

MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

ARTIKELN HANDLAR OM