Sven Nylander: "Ska söka hjälp"

Sven Nylander i går.
Sven Nylander i går.

Med darr på rösten erkänner Sven Nylander, 44:

- Jag kommer att söka hjälp. Jag berusar ju mig till den grad att jag tappar omdömet, säger han till TV4 på tisdagen.

Sven Nylander har ända sedan i lördags förnekat att han medvetet fått i sig knark vid festen efter Christian Olsssons EM-guld i lördags.

Men nu väljer Nylander att träda fram och erkänna:

– Jag tog kokain på krogen på Göteborg och jag har inget försvar. Först förnekade jag det både för mig själv och mina närmaste. Men nu har jag insett att enda vägen ur det här är att vara ärlig mot sig själv. Jag vill inte leva i en lögn, säger han till Sportbladet.

I en intervju med TV4 som sändes på kvällen säger Sven Nylander att han tänker söka professionell hjälp.

- Jag kommer att söka hjälp vad gäller alkoholen. Jag berusar mig till din grad att jag tappar omdömet. I yttersta fall kanske jag slutar dricka helt, säger Nylander som menar att han inte blir berusad särskilt ofta men när det sker dricker han alldeles för mycket.

"Chock och självförnekelse"

Nylander har också ställt upp för TT i en intervju. Under intervjun är han dämpad, rösten är nära att brista vid några tillfällen men samtidigt är han också rak och berättar rättframt om de senaste dygnen:

– Det började med en chock och en självförnekelse, sedan kommer man till insikt att det bästa är att berätta sanningen, att inte ljuga för nära och kära och framförallt svenska folket.

Hur känns det nu?

– Det är som det är. Det är väl början på en resa mot ett bättre liv. Det börjar ju med ett erkännande och att man ber om ursäkt. Mer än så kan man inte göra. Förhoppningsvis kan jag göra något gott av den erfarenhet jag har med mig.

Många undrar hur du kunde göra det här?

– Den frågan har jag också ställt mig många gånger. Jag har inget bra svar förutom att omdömet har brustit och på grund av att jag har varit alkoholpåverkad. Att jag var alkoholpåverkad är också mitt fel. Det är en kombination av omdömeslös handling.

Har du tidigare blivit erbjuden droger?

– Ja.

Vid flera tillfällen?

– Det har varit en handfull gånger.

Vad har du svarat då?

– Jag har ju tagit kokain ett antal gånger och då det erbjudits.

– Det är en oförlåtlig handling.

Har du under karriären använt några dopningspreparat?

– Nej, jag har aldrig dopat mig i idrottsligt syfte. Jag har använt kokain i socialt syfte och som stimulering och partydrog efter att min karriär varit slut.

Är du rädd för de rättsliga efterspelen?

– Det här får ju rättsliga efterspel men jag har inga mängder narkotika. Jag har ju tagit narkotika, det finns i mitt blod men det normala är ju en bötesförläggandet.

Har du pratat med Patrik Sjöberg efter festen?

– Nej.

Har ditt beslut något att göra med att Sjöberg valde att träda fram?

– Nej, det har det inte.

Vem har du kunnat prata med om detta?

– Jag har pratat med min familj, mina vänner och min arbetsgivare, stiftelsen Ren idrott.

Kan du se en fortsättning när det gäller arbete mot droger och dopning?

– Ja, inom den närmaste tiden är det ju så klart ohållbart. Men på sikt kan jag om tillfälle ges vara ett levande bevis att dom här sakerna inte hör hemma i idrottens värld och inte i vardagens värld heller. Det här är ju inte en idrottsdrog för att bli bra utan en social drog. Oavsett så är det inte något försvar.

Vad ska du göra härnäst?

– Ta hand om min familj, mina nära och kära, jag vet inte vad jag ska säga mer... det blir en timeout och att fundera på framtiden. Först behöver jag väl någon form av samtalsterapi och hantering av de här sakerna som jag får stå till svars för.

Vad är lärdomen av det hela?

– När man väl erkänner är det en befrielse. Jag tror säkert att jag kan gå stärkt ur det här. Det här är något jag inte tagit på sådant allvar och inte förstått vidden av. Jag har sett det som en partydrog man tar i fyllan och villan och det har ju fått helt andra konsekvenser och med all rätt. Jag förtjänar det och hycklar inte om att jag ska ha straff. Jag tar också drevet som går nu.

Lämnar stiftelsen Ren idrott

Läs mer

Mats Wennerholm,Patrik Andersson, TT

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN