Än lever hoppet för Gif Sundsvall

SPORTBLADET

Vann med 3-0 över Häcken

Sundsvall

Gif Sundsvall besegrade Häcken med 3-0 (0-0) samtidigt som Landskrona förlorade i Malmö med hela 0-5.

Trots det kompakta höstmörkret tändes en hoppets fackla i Sundsvall.

- Hoppet om allsvenskt spel även nästa säsong har fått sig en rejäl nytändning. Men vi har två ödesmatcher kvar, konstaterade Sundsvalls tränare Anders Högman.

Sundsvallsspelarna sprang och sprang, krigade i varje närkamp. Men trots flera jättelägen i matchupptakten så uteblev målen. Det gick nästan att ta på frustrationen bland de drygt 5 000 åskådarna på läktarna på Idrottsparken i Sundsvall.

- Vi hade verkligen inte turen på vår sidan i första halvlek, men i andra halvlek fick vi den tur vi behövde och skön utdelning i målprotokollet, konstaterade Anders Högman lättat.

Många matchvinnare

Det fanns många matchvinnare i Sundsvall den här kvällen - inte minst de tre U21-landslagsmännen Mikael Lustig, Stefan Ålander och Mikael Dahlberg. Men den hetaste Sundsvallsspelaren var den kanadensiska landslagsmannen Ali Gerba.

Gerba prickade iskallt in det förlösande 1-0-målet i den 53:e matchminuten - briljant framspelad av ytttermittfältaren Peter Olofsson. Gerba spelade senare fram till Mikael Dahlberg när han ökade på till 2-0.

Målfesten tog inte slut där:

- Det var en underbar känsla när jag såg bollen i nät, sade en jublande glad Mikael Lustig efter matchen sedan han svarat för sin första allsvenska fullträff när han påpassligt nickade in 3-0 på en hörna slagen av Mattias Nylund.

Den 19-årige Sundsvallsbacken är årets utropstecken i Gif Sundsvall. Han värvades under säsongen till Sundsvall från Umeå -och tog direkt plats i backlinjen. Nu är han dessutom en målgörare.

- Jag har haft en del målchanser tidigare, men då ville det sig inte. Desto skönare kändes det i dag, sade Mikael Lustig.

Ödesmatch i Landskrona

Fick Sundsvallsspelarna önska så hade de velat spela nästa bortamatch mot Landskrona redan i dag - med tanke på måndagskvällens resultat.

- Nu får vi ge oss till tåls i nästan två veckor på grund av landslagsuppehållet. Men visst kommer vi stärkta av dagens resultat. Även om 3-0 var i största laget så vann vi fullt välförtjänt. Och jag tror inte att Landskrona mår så bra efter den överkörning som man råkade ut för i Malmö, sade Sundsvallstränaren.

Matchens behållning var duellen på mittfältet mellan Stig Töfting som med pondus fördelade bollarna till sina medspelare och Sundsvalls "Duracellkanin" Stefan Ålander som likt en evighetsmaskin sprang över hela plan effektivt krigade till sig bollarna i närkamperna.

Mittfältsduellen slutade väl oavgjord - men Ålanders lagkamrater var så mycket starkare i kontringsspelet denna kväll.

Ove Byström/TT