Björk: Alla har chans på Super Bowl

Av: Carl-Johan Björk

Publicerad:
Uppdaterad:

Årets wild card-helg skiljer sig mot tidigare år då det inte innehåller ett enda svagt eller tråkigt lag. 

Tvärtom har samtliga åtta en verklig chans att vinna Super Bowl, något som inte hänt sedan 2010.

Och störst chans av alla har ett lag lett av den yngsta quarterbacken att någonsin starta en slutspelsmatch.

Houston Texan–Indianapolis Colts (Lördag 22.30, Viaplay/TV3 Sport)

Indianapolis Colts har tagit sig till slutspel med en head coach som de egentligen inte ville ha. 

Den de ville ha, och även haft en muntlig överenskommelse med, var Patriots anfallskoordinator Josh McDaniels. Istället fick de Frank Reich, som trots allt visat sig vara den perfekta tränaren. Inte minst för quarterbacken Andrew Luck.

Luck har i år passat fram för näst flest touchdowns samt är rankad på femte plats gällande passade yards framåt. Givna siffror för Luck om vi ser bakåt i tiden, men med tanke på dennes skadeproblem så är dessa siffror fantastiska. 

Det ska också tilläggas att han har gjort detta utan stjärn-wide receivers.

Framför allt har Reich gjort det som ingen annan HC lyckats med, nämligen att skydda Luck. Från att ha varit en av de mest sackade quarterbackarna i ligan, ligger han nu istället i topp när det gäller minst antal sacks. 

Reich har själv en bakgrund som QB, med hela 13 år i ligan. Dessa år på högsta nivå ger honom ett djupt förstående i vad en QB går igenom. Han har även haft exakt samma skada i axeln som Luck dragits med under de senaste tre säsongerna. Att denna HC/QB-kombination funkar råder inga som helst tvivel om och det är härligt att se Andrew Luck och Colts tillbaka i slutspelet igen. 

De går upp emot ett lag som är det enda laget genom tiderna att börja säsongen med tre raka förluster för att sedan vinna åtta i rad. I motsats till Colts är Houston Texans det lmest stjärnspäckade av samtliga de lag som äntrar slutspelet. Med spelare som QB Deshaun Watson, WR Deandre Hopkins, defensive ends JJ Watt och Jadeveon Clowney så är det lätt att tippa Texans. 

Under lagens tidigare möten vann lagen varsin match med endast tre poäng. 

Watson har i tysthet jobbat sig fram till en av decembers absolut bästa QB:s, detta trots att hans linje inte lyckats skydda honom vilket lett till att han är den mest sackade i år. 

Den avgörande faktorn i matchen blir om Texans försvar kan klura ut hur de ska komma förbi Colts anfallslinje för att komma åt Luck, samt om Texans kan skydda sin QB Watson från att bli lika pressad som han blivit under hela säsongen. 

Detta är första gången som två lag från AFC syd möter varandra i ett slutspel, och det är även två av de hetaste lagen i ligan då Colts har gått 9–1 och Texans 8–2  sedan vecka sju. Båda lagen hamnar dessutom i topp-fem gällande effektivitet på anfallet.  

Om sanningen ska fram så är det kutym att den till synes tråkigaste slutspelsmatchen, med icke-spektakulära lag, spelas vid just denna tid på wild card-helgen, innan alla footballfans har kommit igång ordentligt med slutspelsyran. Men i år så börjar slutsplet med en riktig käftsmäll.

Tips: Underdogen Indianapolis Colts står som segrare. 

Dallas Cowboys –Seattle Seahawks (Lördag 02.10, Viaplay/TV3 Sport)

Senast dessa två lag möttes i slutspelet var säsongen 2006. Seahawks ledde då med ett poäng, och Cowboys hade sista bollinnehavet. Väl nere på två yard-linjen återstod bara för Gramatica att sparka in ett enkelt field goal och matchen hade varit biff. Istället fumlade holdern Tony Romo bollen, och försökte springa in den på egen hand, för att bli tacklad på två yard-linjen. Tomheten som fyllde den gamla anrika Texas Stadium var skrämmande, och Romos missöde ledde till att kickerbollarna inte längre fick vara hala och glatta som de varit utan de skulle ruggas upp och förberedas på det sätt som vardera lags kicker ville ha dem. Således ledde Dallas Cowboys missade slutspelsdrömmar till att ligans kickers återigen fick kraften att påverka hur bollarna skulle bete sig då de sparkades. 

Spola fram till i dag, och special teams lär spela en avgörande roll i kvällens uppgörelse. För det handlar om två lag som har spelat jämna matcher poängmässigt större delen av sina respektive säsonger. 

Enda gången då Dallas vnunnit en match med mer än ett bollinnehav var vecka sex mot Jacksonville Jaguars. Cowboys starka försvar kombinerat med sitt mediokra passningsspel och konservativa spelstrategi på anfallet, bjuder in till just tajta matcher som ofta avgörs i sista spelet. 

Cowboys och Seahawks är nästan spegelbilder av varandra då de byggt sitt lag på ett starkt springspel med huvudtränare som ofta kan ha svårt med att passa på de tidiga försöken. 

Jag har svårt att se att något av dessa lag kommer springa iväg poängmässigt, inge minst som den innehåller ett av ligans bästa veteran linebacker-par i Seahawks Bobby Wagner  och KJ Wright, mot Cowboys bästa unga linebacker-duon i form av Jaylon Smith och Leighton Vander Esch. 

I slutspelet så är det ofta det lag med bäst HC/QB-kombination som vinner, och det avgör också mitt tips. Jag väljer Seahawks HC Pete Carroll över Cowboys Jason Garret alla dagar i veckan, och på QB-fronten så spelar Russell Wilson på en mycket högre nivå än Cowboys något labile Dak Prescott.

WR Amari Cooper är Cowboys enda djupa hot, dock så har han inte producerat nämnvärt sedan vecka 14 mot Philadelphia Eagles då han hade tio mottagningar för 217 yards. 

Tips: Detta lär sannolikt avgöras på sista spelet, och ingen är bättre lämpad för det än Seahawks Russell Wilson. 

Baltimore Ravens–LA Chargers (Söndag 18.30, Viaplay/TV3 Sport)

Inte nog med att Chargers får spela i wild card-rundan med tolv vinster, de får även gå upp mot Ravens som kan vara deras värsta mardröm. Det är endast två veckor sen de möttes senast, och då stod Ravens som segrare sedan de tillintetgjort Chargers anfall, och även lyckades sacka QB:n Philip Rivers hela fyra gånger.

Chargers får även göra resan till Baltimore. Men bortaplan behöver inte ligga dem i fatet då de under grundserien var obesegrade på resande fot (8–0). 

Dock är Ravens ett svårt lag att förbereda sig för anfallsmässigt då de blitzar (sätter press på en QB med extra spelare i rushen) allra mest i ligan, och de gör det ur olika formationer med mycket rörelse på försvaret innan spelet sätter igång. Allt för att förvilla anfallande lag. Att förbereda sig mot ett sådant lag ger anfallskoordinatorer huvudvärk då det är väldigt många variabler att ha i åtanke, dessa variabler kan vid ett enkelmöte kännas överväldigande. 

Men med Ravens försvarsspel färskt på hornhinnan så har Chargers en chans. Även Ravens match mot Cleveland Browns vecka 17 kan sköna hopp där Browns lyckades skydda sin QB Baker Mayfield från att bli sackad en enda gång. 

Stor vikt kommer att ligga på en smart strategi för att kunna skydda Rivers, och den vikten ligger på HC Anthony Lynns axlar.

Ravens har emellertid självförtroendet på sin sida, och har sedan rookien Lamar Jacksons intåg spelat med nyfunnen inspiration på båda sidor av bollen. Deras ”smör och bröd” är att hålla bollen på marken genom Lamar Jackson samt RB Gus Edwards. Men det är på försvaret samt special teams som de verkligen har sin identitet. 

Med ledare som LB Terrell Suggs och FS Eric Weddle så har de en erfarenhet och ledarskap som sätter tonen. 

På special teams så har Ravens även ligans bästa punter/kicker-duo för året i Sam Koch respektive Justin Tucker. 

Detta ger Ravens möjligheten att kontrollera var på planen motståndarlag påbörjar sina bollinnehav samt att de alltid kan lita på att de får med sig tre poäng de gånger de inte når hela vägen fram till end zone.

Pressen ligger på Chargers QB Philip Rivers som måste läsa av och definiera varifrån Ravens försvarspress kommer från  och dirigera sitt anfall därefter. Rivers är en riktigt bra QB som genom åren aldrig lyckats ta sig hela vägen till en Super Bowl, Nu 37 år gammal så kan detta var hans sista och bästa chans att få vinna en Lombardi Trophy då detta är det bästa lag han har varit en del av i sin karriär. 

Tips: Ravens vinner tack vare sitt dominanta försvar och spel från ligans yngsta QB att starta i en slutspelsmatch, Lamar Jackson. 

Chicago Bears–Philadelphia Eagles (22.20, Viaplay/TV3 Sport) 

Det kan vara så att Nick Foles blir helgonförklarad i Philadelphia med en vinst över Chicago. 

Eagles kröp igång säsongen med en svår Super Bowl-baksmälla. Men väl med Foles vid spakarna så smög de in i slutspelet i sista sekund. Det är passande att de gör det på det vis de gör, då det visar hur svårt det är att upprepa en bra säsong efter att man vunnit hela skiten. 

De går upp emot en av årets överraskningar i Chicago Bears som visade att en enda spelare behövdes för att få till en bra säsong. Och det var inte Minnesota Vikings med Kirk Cousins eller Green Bay Packers med en ny signad Aaron Rodgers, utan Bears med Khalil Mack. I och med Macks närvaro så har försvaret lyckats lyfta hela laget till att vinna NFC North, en prestation Bears inte lyckats med sedan 2010. 

Försvaret för Bears har varit inget mindre än fenomenalt och rankas som det bästa i ligan. Däremot får vi inte glömma Bears anfall som tack vare den unge QB:n Mitchell Trubisky är rankat på tiondeplats. 

Denna match har huvudtränare som båda vuxit fram ur Andy Reids coachingträd. 

Bears Matt Nagy är inne på sin första säsong och har med sin stab lyft Bears till en nivå som många inte trodde var möjlig. 

Eagles Doug Pederson tog under sitt andra år som HC för Eagles dem hela vägen till en Super Bowl-seger. 

Pederson och Foles har ett speciellt band, och det är tydligt att Foles förstår vad Pederson vill ha uträttat med sin anfallsstrategi. Det är också otroligt tydligt att Eagles spelar på en högre nivå med Foles vid rodret än med den påtänkta framtidsettan Carson Wentz. 

Under söndagens match bör ni hålla koll på försvarskoordinatorn Vic Fangios försök att stoppa Zach Ertz, Eagles tight end. Ertz är nämligen Foles favorit-måltavla när de börjar närma sig målområdet, och har skrapat ihop hela 116 mottagningar vilket är flest bland alla tight ends denna säsong. 

Den här matchen är den på förhand mest spännande denna helg, och även en av de svårare att tippa. På pappret så är det enkelt – Bears är det bättre laget. Men, så var det ju det där med Nick Foles…

Jag känner även att Eagles säsong 2017 inte är över tills dess att de förlorat med Nick Foles som QB. Den förlusten tror jag inte kommer mot i wc.rundan mot Bears, utan senare i slutspelet. 

Tips: Jag kan inte, med tanke på vad han gjorde förra säsongen samt vad han gjort i år, lägga min röst emot Foles och Eagles. 

Publicerad:

LÄS VIDARE