Ekström diskad - Kristoffersson vann VM-premiären

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Johan Kristoffersson vann VM-premiären
Foto: Tony Welam/McKlein
Johan Kristoffersson vann VM-premiären

Mattias Ekström var först över mållinjen.

Men diskvalificerades.

Därför står Johan Kristoffersson som segrare efter VM-premiären i Spanien.

– Säsongen kunde inte ha börja bättre, säger han.

Mattias Ekström har vunnit de två senaste årens deltävlingar i Barcelona, Spanien och han var också först över mållinjen i årets deltävling.

Men han diskvalificerades för att han tryckt Petter Solberg av banan i den första kurvan och loppets tvåa Johan Kristoffersson tilldömdes segern i VM-premiären i rallycross.

– Jag hade första parkett och det kändes lite som om det skulle bli ett domslut efter den incidenten. Jag fick en reprimand i kvalet för att jag tryckte ut Andreas Bakkerud i första sväng och med det i bakhuvudet kändes det som om domarna skulle ta någon form av beslut efter incidenten mellan Ekström och Solberg finalen, säger Johan Kristoffersson.

– Det är inte det sättet man vill vinna en VM-deltävling på. Mattias körde riktigt bra, tog hand om däcken och hade en bra strategi. Hade jag fått gå in på jokerrundan före honom hade jag kanske kunnat hota honom, men nu gick det inte. Jag försökte tävla mot honom på slutet men han är så rutinerad att det inte fungerar med några tricks. Jag kände mig nöjd med en andraplats.

”Fått de svar vi velat”

När den sedan blev en förstaplats åkte den regerande världsmästaren hem med full poäng från den första deltävlingen. Det är bättre än förra året så hans dominans inleddes med en seger i Belgien, senare i maj.

– Vi har verkligen fått de svar som vi har velat, säger Kristoffersson till Sportbladet.

– Min temakollega Petter Solberg har haft fantastisk fart hela helgen och var klar favorit ända till dess att han körde av i finalen. Vi ska ta med oss det vi har lärt oss av helgen, men också jobba hårt för att behålla den positionen vi har för att de andra teamen har utvecklats och jag ser fram emot resten av säsongen.

Den fortsätter i Portugal den sista helgen i april.

Fotnot: Sporbladet har sökt Mattias Ekström utan framgång.

Publicerad:

LÄS VIDARE