Evans vann Tour de France

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Firade med champagne längs vägen

För två år sedan blev han landets förste landsvägs-världsmästare genom tiderna.

Cadel Evans blev på söndagen historisk igen när han som förste australier någonsin stod som slutsegrare i Tour de France.

– Vad ska jag säga? Jag har drömt om det här sedan jag var 14 år gammal, sade han.

Den avslutande etappen genom Paris såg till en början mer ut som en söndagsutflykt. Evans, som tidigare slutat tvåa i Tour de France både 2007 och 2008, och hans stallkamrater skålade traditionsenligt i champagne som serverades genom fönsterna på servicebilen innan fältet fick upp farten på de sista varven.

Och när det var dags klarade australiern utan problem att hålla sin ledning från lördagen och hade till slut 1 minut och 34 sekunder ner till tvåan Andy Schleck, Luxemburg.

– Cadel förtjänade att vinna. Jag var inte långt efter, men jag var fortfarande efter och det är det som räknas, sade Schleck, som även höll undan för äldre brodern Fränk Schleck som blev trea.

Har cyklat mountainbike

34-årige Evans började som många andra australiska cyklister som mountainbike-cyklist, och har en sjundeplats i mountainbike från OS år 2000 på meritlistan.

Året efter övergick han till att köra landsväg i stället.

– Det har gått 20 år sedan jag såg Tour de France på tv för första gången och sade att jag skulle vilja vinna det. Många människor trodde inte på det. Men några väldigt bra människor trodde på mig, från min allra första tränare till dem som fick mig att satsa på landsväg, sade Evans.

Contador femma

Men först över mållinjen på Champs-Elysées var britten Mark Cavendish, som spurtade hem den sista etappen för tredje året i rad. Det var Cavendishs femte etappseger på årets Tour de France.

Spanjoren Alberto Contador, som har två raka totalsegrar i Tour de France, lyckades aldrig riktigt komma igång efter kraschen i inledningen av tävlingen och blev till slut femma, 3.57 minuter efter Evans.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN