IFK har en svår fråga att svara på – med 12 miljoner som insats

SPORTBLADET

Till slut landar allt i en enda enkel fråga för IFK Göteborgs ledning, spelare och supportrar:

Hur känns det med PRIORITET FINANS över bröstet på matchtröjan, tätt intill klubbmärket?

I bland är de enkla frågorna de svåraste att besvara.

Speciellt med tolv miljoner kronor om året som insats.

Uppdrag Gransknings grävande reportage på SVT i går kväll om Blåvitts nya huvudsponsor var så skickligt dramaturgiskt uppbyggt att känslan direkt efteråt var att det hade handlat om ett fullständigt skrupelfritt finansbolag som glade­ligen medverkar till penningtvätt och enbart gör ljusskygga affärer med ekobrottslingar, maffian och kriminella MC-gäng.

Och som när de inte tvättar pengar, tvättar sitt varumärke genom att köpa bästa reklamplats på anrika fotbolls- och handbollsklubbars matchtröjor.

Men Uppdrag Granskning visade egentligen bara upp ett gediget material för att kunna ställa de relevanta frågorna, vi har ännu inte sett svaren.

När dessa rader skrivs pågår mig veterligen inte något polisutredning mot Prioritet Finans, definitivt ingen mot IFK Göteborg, det är viktigt att nämna.

Läxan gjordes inte ordentligt

Men bara frågorna är tillräckligt allvarliga för att IFK:s styrelse, efter ett extrainsatt krismöte, kommunicerande ut att de under dagen tänker kräva ett antal klargöranden direkt från hästens mun.

Det är så dags.

Uppenbarligen gjordes inte läxan ordentligt när avtalet tecknades tidigare i år. För om det finns frågor att ställa efter Uppdrag Gransknings reportage, är det frågor som redan borde varit ställda, information som styrelsen skulle samlat ihop innan beslutet att sälja tröjbröstet för tolv miljoner fattades.

Skada redan skedd

Oavsett vad som nu händer är viss skada redan skedd.

Blåvitt är genom sin moderna historia extra känsligt mot just kopplingar till ekonomiska oegentligheter. Peter Ijeh-härvan i mitten av -00-talet slutade med fängelsestraff för såväl dåvarande klubbdirektören Mats Persson som dåvarande kassören Janne ”Plånbok” Nilsson.

Hur agerar IFK nu?

Agerandet i SVT i går – oviljan att se materialet i förväg samt att svara på frågor – reste ännu fler frågetecken och spädde på kraften i den fotbollsmässiga symbolfråga som föreningen måste brottas med även om Prioritet Finans aldrig anses skyldig till någon form av brottslighet:

Kan IFK Göteborg, en gång fotbollens sista proletärer, ha loggan kvar på sin matchtröja och samtidigt känna att ”Yes, det här är rätt, vi vill hjälpa till att sprida det här företagets namn?”.

Om svaret är ja bör Blåvitt kräva ett par miljoner till för besväret.

Men jag tror inte att Ruben Svensson skulle acceptera det för det.