De vinner SM-guldet

SPORTBLADET

”Alla kräver det”

Foto: inte bitter Rudy Mbemba ska föra LF Basket till guld.

LF Basket tar SM-guld om ligans tränare får säga sitt.

Men favoritens nye coach Charles Barton är förvånad – och vill inte lämna något tips.

– Det är oproffsigt, jag har inte sett ett enda lag, säger han.

Foto: Charles Barton.

Förra året räckte det bara till semifinal. Men i år tror alla på LF Basket. Tolv av tolv tränare i basketligan nämner LF som en kandidat till SM-guldet.

– Jag är förvånad. Ingen har sett oss spela. För mig är det omöjligt att tippa. Jag kan tippa Kinesiska ligan bättre än den svenska, säger nye tränaren Charles Barton.

”Hela Luleå kräver guld”

Barton, som har coachat storklubbar som Maccabi Tel Aviv och grekiska Avis, återvände till Luleå inför säsongen. Och det är inte bara basketligans tränare som väntar sig stordåd. ”Vi är less på att inte vinna nu och mannen som ska ta oss tillbaka är Charles Barton”, sa LF:s klubbdirektör Lars Moesson när Barton presenterades.

– Hela Luleå kräver guld, det är bara det som gäller. Jag tvivlar inte på att vi kommer att spela bra basket och vi ska absolut vara där uppe och kämpa om guldet, säger Barton.

”Högre nivå än på länge”

LF har fått behålla landslagsspelarna Martin Pahlmblad och Rudy Mbemba. Dessutom har man fått tillbaka jättetalangen Christopher Ryan och förstärkt med amerikanarna Justin Safford och Keith Ramsey plus EU-spelaren Urule Igavboa.

Om man ska tro ligatränarna blir Sundsvall Dragons och Norrköping Dolphins LF Baskets största utmanarna till guldet.

– Svenska basketligan håller högre nivå än på länge. Alla lag har bra importer och flera av lagen skulle kunna spela i Europa. Det kommer att bli väldigt jämnt, säger Barton.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket