Avbröt VM-finalen efter skadekänning

avPatrik Brenning

”Har fått lite smällar”

Christian Olsson fick en bra start på trestegsfinalen med 17,23 redan i första hoppet.

Men efter tre försök till valde 31-åringen att avbryta tävlingen.

– Hade jag fortsatt hoppa hade det kanske varit en risk för fotleden. Jag känner att den är öm så jag försökte vara smart och inte fortsätta samtidigt som jag inte trodde att 17,50 skulle komma för mig, säger Olsson till SVT.

Foto: JIMMY WIXTRÖM
Olsson deppar.

Christian Olsson klev in i finalen med ett årsbästa på 17,29. Redan i det första försöket var svensken nära att putsa det.

”Vred foten”

17,23 visade mätningen och det var upplagt för en bra final av svensken – som då hade medaljkänning. Men när konkurrenterna turades om att överträffa varandra blev det inget längre hopp av 31-åringen.

Efter 16,80 i andra, 17,22 i tredje och 16,75 i det fjärde hoppet valde Olsson att avbryta finalen.

– Jag tycker att jag hade ordentligt med kraft första, andra och tredje. I fjärde började det rinna ifrån mig. Jag blev trött i ryggen och vred även foten lite i andrasteget. Det ömmar lite som en stukad fot, säger Olsson till SVT.

– Samtidigt hoppade de jättelångt med 17,50 upp till bronset. Fyra eller femma spelar ingen roll för mig. Det är antingen medalj eller ingenting. Jag trodde inte på det med ryggen öm och en ömmande fot. Då valde jag att avstå femte och sjätte omgången.

”En ny generation”

Christian Olsson slutade sexa i finalen som vanns av amerikanen Christian Taylor efter en superträff. 21-åringen, som inte ens nådde 17 meter i kvalet, förbättrade sitt personbästa med tre decimeter och vann på 17,96. Hoppet är det femte bästa genom alla tider.

Favoriten Phillips Idowu blev tvåa på 17,77 och Taylors landsman, den ett år yngre Will Claye, tog brons på 17,50.

– Det är en ny generation som träder fram från USA. Två killar som inte hoppade så bra i kvalet men tog sig vidare och visar att de har riktiga längder i kroppen, säger Olsson.

ARTIKELN HANDLAR OM