Skräckbacken

SPORTBLADET

Stor kritik mot VM-banan

Foto: AFP, BILDBYRÅN

I morgon inleds alpina VM.

Detta med en super G-tävling – i en backe som sågas av åkarna.

"Jag chockerades och blev besviken på backens skick" skriver Lindsey Vonn.

Det har varit ett antal otäcka krascher i den alpina världscupcirkusen under säsongen.

Risken är nog ganska stor att det blir några nya olyckor när VM i morgon inleds med super G. Den allra största alpina damstjärnan, Lindsey Vonn, tog i dag upp backens säkerhet på sin officiella hemsida.

”Alla är rädda”

"Jag har något som måste sägas. Jag vill inte klaga eller vara negativ, men jag känner starkt att det här är en viktig säkerhetsfråga som måste tas upp. Det är något som alla tänker på men som alla är rädda för att ta upp" skriver hon, och fortsätter:

"Jag åkte nyss i super G-backen och chockades och blev besviken på banans skick. Backen är extremt ojämn med blankis från toppen till botten. Det har helt klart klart tillsatts eller spolats på massor av vatten. Jag har aldrig sett en bana som har preparerats så här i hela min karriär, inte ens i närheten."

"Enligt mig så har backen ALLDELES för isig och fullständigt osäker. Jag finner det väldigt svårt att tro att Fis har haft någon tanke på åkarnas säkerhet när VM-tävlingens backe har förberetts som en ojämn isrink. Jag fruktar att det kommer bli många uråkningar och krascher de kommande dagarna."

”Jäklarns vad det studsade”

Även den största svenska stjärnan, Anja Pärson, är lite orolig inför tävlingen.

"Håll i löständerna för annars ramlar dom ut!! Jäklarns va det stutsade. Kunde oxå spegla mig på isen. 4 åkare har redan smakat på nätet." skrev hon på sin twitter efter sitt träningsåk, och sade senare så här:

– Det är mörkt i banan och mer extremt än jag hade väntat mig. Backen är fin, men underlaget är svårt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint