Vonns skräckpass med Wiberg: ”Grät varje kväll”

VM i Åre 2019: Berättar om mardrömsupplevelsen

avMalin Wahlberg

ÅRE. I går avslutade Lindsey Vonn en av historiens bästa idrottskarriärer. 

Men allt började med några mardrömspass tillsammans med Pernilla Wiberg. 

– Jag grät varje kväll, säger Vonn. 

Lindsey Vonn avslutade karriären med ett VM-brons i Åre. Totalt blev det åtta VM-medaljer, tre OS-medaljer och 82 världscupsegrar för stjärnan. 

Allting började dock i början på 2000-talet under ett träningsläger i Monaco tillsammans med Kjetil André Aamodt och Pernilla Wiberg

– Jag hade ett träningspass tillsammans med henne (Vonn) tidigt på 2000-talat tillsammans med Pernilla Wiberg och vi tränade hårt. Vi hade en polsk simtränare och körde ett tretimmarspass. Då kom det några tårar från Lindsey Vonn. Jag tvivlade och tänkte väl att "hon där kommer aldrig att vinna en skidtävling". Så den så kallade experten bommade totalt, säger Aamodt till NRK. 

Lindsey Vonn bekräftar den norska legendarens anekdot.

Foto: Giovanni Auletta / TT

– Jag tror att det var där jag lärde mig att pusha min kropp till det extrema. Jag har aldrig tränat så hårt och jag grät till min pappa varje kväll och ville åka hem. Det var brutalt, men jag stannade och jag lärde mig vad tuffhet verkligen är, säger hon.

”Det började på soffan i Monaco”

Även Pernilla Wiberg minns träningspassen. 

– Hon kom till Monaco för att vi hade samma skidmärke och hon fick sova några nätter på soffan. Kjetil är kanske den person som varit starkast genom hela världscupen och jag har ju också tränar hårt så vi hade väldigt bra matchning, säger Wiberg till Sportbladet och fortsätter: 

– Vi tog in Lindsey och några till och det var meningen att hon skulle få se vad som krävs för att bli bäst i världen och hon förstod att det krävdes lite mer för att lyckas. 

Hon hade det tufft? 

– Ja, absolut. Hon var väldigt otränad från början, en talang men inte med de fysiska förutsättningarna för att bli bäst i världen. Men där såg hon vad som krävdes och började jobba metodiskt och strategiskt och då började det hända saker. 

Du har en del i framgångssagan alltså? 

– Det kanske man kan säga. Det började hemma hos oss på soffan i Monaco. 

 

LÄS MER: VM i Åre 2019 – allt om alpina mästerskapet

LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Alpina världscupen – guide med alla tävlingar

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

ARTIKELN HANDLAR OM