Tynell segrare i Vasaloppet

Publicerad:
Uppdaterad:

Grycksboåkaren tog sin tredje seger i skidklassikern

Daniel Tynell tog på sig blåstället och gjorde mycket av grovjobbet i avslutningen av Vasaloppet.

Belöningen lät inte vänta på sig. För tredje gången vann han loppet, mållinjen skars i ensamt majestät, före Oskar Svärd och Stanislav Rezac.

– Det kändes gudomligt bra hela vägen, sade Tynell.

Eftersom de yttre förhållandena var mycket bra handlade årets upplaga av Vasaloppet mycket lite om vallning och skidval. Mer om styrka och taktik.

– Redan i första backen kände jag att fästet var perfekt, på myrarna kände jag att glidet också var bra. Kanonskidor är en förutsättning för att vinna. Jag hade bestämt mig för en defensiv taktik och lyckades hålla mentalt fokus hela loppet samtidigt som jag kände mig pigg hela vägen, sade Tynell.

Tätgruppen var både stor och väl samlad länge. Anders Aukland körde hårt upp mot Oxberg, efter 60 av de 90 kilometerna utan att få någon lucka.

”Måste vara rejält”

Då klev Tynell in i handlingen och tog över föreställningen. Första rycket satte han in lite innan Hökberg, två mil före mål. Tätgruppen på dryga 20-talet åkare halverades men någon riktigt lucka fick inte Tynell.

– Ska det hända något när man kör måste det vara rejält, sade Tynell.

Med dryga milen kvar körde Tynell hårt igen, ganska snabbt var tätgruppen bara sex åkare, men de andra släppte inte iväg Tynell.

När Tynell stack för tredje gången, med ungefär en halvmil kvar att åka hade inte de andra något svar. Jerry Ahrlin fanns närmast bakom men han hade tomt i krafttanken och får fortsätta vänta på en Vasaloppsseger. Oskar Svärd var närmast att kunna följa, men inte heller han hade tillräckligt med kraft och luckan till Tynell blev bara större och större.

– I Moraparken med en kilometer kvar kände jag att det skulle gå vägen. Men när man har Oskar efter sig i spåret kan man aldrig vara helt säker, sade Tynell.

Svärd var nöjd med sin andraplats, efter en sjukdomsförföljd säsong.

”Fan vad stark Tynell var”

– Fy fan vad stark Tynell var, sade Svärd. Man kan säga att han tände grillen tre gånger och sista gången orkade jag inte följa med.

Tynell vann Vasaloppet för första gången 2002 och upprepade bedriften 2006. Nu skrev han in sig i historieböckerna som trefaldig vinnare, med lika många segrar som Oskar Svärd har.

De norska åkarna skötte farthållningen till en början, men i slutet av loppet fanns inga norrmän kvar i toppstriden. Anders Aukland blev femma, fjolårsvinnaren Jörgen Aukland slutade åtta.

– Jag kände tidigt att kroppen inte var på topp. Skidorna var det inget fel på, sade Jörgen Aukland.

TT

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM