Kimi Räikkönen klar för rally-VM

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Har skrivit ettårskontrakt med Citroën

Kimi Räikkönen kör rally-VM 2010.

– Jag har alltid velat köra rally, framförallt WRC, säger F1-världsmästaren från 2007.

Det har spekulerats länge och redan för någon dag sedan kunde Sportbladet presentera uppgifter på att Kimi Räikkönen var klar för WRC 2010 och att han finns med när säsongen startar i Värmland om ungefär två månader.

Nu är dealen offentlig.

– Tack vare Red Bull har jag fått möjligheten att köra med den bästa bilen i startfältet, en Citroën C4 WRC. Det är en ny, men mycket spännande utmaning, säger Kimi Räikkönen i ett pressmeddelande.

Skrev på för ett år

Han har skrivit på ett ettårskontrakt och han ska köra i Citroëns juniorteam tillsammans med Sebastien Ogier.

– Nu har vi ett kontrakt över nästa år och sedan får vi se vad som händer i framtiden. Jag ser verkligen fram emot att testa den här bilen och få köra VM den första tävlingen.

Hans första uppträdande på rallyscenen blir ett vinterrally i Finland, sedan ska han köra 12 av 13 tävlingar i rally-VM. Citroëns junior-team ställer inte upp i Nya Zeelands VM-rally.

Nöjda med affären

Även Citroën är mycket nöjda med affären, nu har det ett team med den sexfaldige världsmästaren Sebastien Loeb och Daniel Sordo och ett team med en före detta F1-världsmästare och Sebastien Ogier.

– Vi vill försvara VM-titeln 2010 och räknar med Sebastien och Dani. Vi förlänger avtalet med Ogier som har visat vilken potential han har och sist men inte minst är vi riktigt glada över att kunna hälsa Kimi Räikkönen välkommen i vårt team. Vi är väldigt stolta över att han valt Citroën, säger Citroëns sportchef Olivier Quesnel.

Testar gärna F1 igen

Kimi Räikkönen lämnade F1 tidigare i höstas efter nio säsonger i serien, Ferrari köpte ut honom ur sitt kontrakt och betalar honom 170 miljoner för att han inte kör F1 2010. Hade han stannat i kungaklassen hade han bara fått omkring 70 miljoner.

Vad finländaren väljer att göra i framtiden är inte klart. Han har sagt att han gärna testar F1 igen 2011, om han får en bil som han kan vinna mästerskap med.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally