De galna rekorden som INTE kan slås

SPORTBLADET

Sportchansens Lars Nylin listar de FEM värsta utvisningsrekorden i NHL

Foto: ap
osannolika rekord Sportchansens Lars Nylin har listat de fem värsta utvisningsrekorden i NHL genom tiderna. Med på listan finns bland annat råskinnet Dave Schultz och matchen mellan Philadelphia mot Ottawa 2004.

Förra veckan listade Sportchansens Lars Nylin FEM sjuka NHL-rekord som inte satts av Wayne Gretzky.

Nu har turen kommit till utvisningsrekorden i världens genom tiderna bästa ishockeyliga.

Här är de FEM värsta utvisningsrekorden i NHL – som med all sannolikhet inte kommer att slås, i alla fall inte på många år.

5) Flest utvisningsminuter på en säsong – målvakter

Ron Hextall, 113 minuter

Ron Hextall var (ö)känd för sitt humör när han kom till NHL. I WHL-ligan hade kanadensaren från Manitobaprovisen redan som 20-åring skrapat ihop 117 utvisningsminuter på 46 matcher. Inte direkt genomsnittliga siffror för en målvakt. Philadelphia Flyers blev lämplig omgivning för hetsporren Hextall.

Flera säsonger passerade han 100 utvisningsminuter, toppat av 113 säsongen 1988/89. I en play off-match mot Montreal vräkte Hextall in motståndarbacken Chris Chelios i sargen innan han fortsatte att peppra en liggande Chelios med slag. Det ledde till fem minuter plus matchstraff, men också avstängning de tolv första matcherna av säsongen efter. Men Hextall kunde även på andra plan. Det var hans rookierekord som Henrik Lundqvist slog och Hextall var också först i NHL med att sätta ett direktskott från egen kasse in i motståndarmålet.

4) Flest utvisningsminuter i karriären

David James ”Tiger” Williams 3 966 minuter (4 421 med play off)

”Tiger” Williams har det totala utvisningsrekordet i NHL. Williams satt mer än 74 timmar på botbänken. Att han fick sitt öknamn av en coach redan som femåring hörde liksom till storyn. Williams borde kort och gott kunna summeras som tidernas ”goon”. Men det kanke märkligaste var att han även kunde spela hockey. 1980/81 gjorde han 35 mål – flest i Vancouver Cannucks – och samlade totalt ihop 62 poäng. Hans spel tog honom till det årets all star-match där han fick spela i samma kedja som Wayne Gretzky.

3) Flest utvisningsminuter i en match

419 minuter, Philadelphia Flyers–Ottawa Senators 2004

Det såg ut som en 1970-talsscen från The Spectrum i Philadelphia. Men platsen var Spectrums efterträdare Wachovia Center och året var faktiskt 2004. När Philadelphia Flyers och Ottawa Senators i mars 2004 i en och samma match fick ihop 419 utvisningsminuter var det som att se gamla tiders NHL i backspegeln. När domarna sorterat ut matchens femte och sista megaslagsmål – det tog dem 90 minuter – hade Flyers drabbats av 213 straffminuter och hade sju man kvar på bänken. Ottawa noterades för 203 minuter och sex man kvar att avsluta matchen.

2) Flest utvisningsminuter på en säsong

Dave ”The Hammer” Schultz, 472 minuter

När svenskarna kom till NHL i början av 1970-talet sa man föraktfullt ”Chicken Swedes”. Dave ”The Hammer” Schultz gav ansikte åt motsatsen till förmodat fega svenskar. Schultz var tuffaste killen i stan i hockeyhistoriens våldsammaste topplag – det Philadelphia Flyers som av såväl våldsromantiker som belackare kallades ”The Broad Street Bullies”. Schultz är den ende som i två säsonger passerat 400 utvisningsminuter. Jämfört med dagens mer rumsrena NHL är hans 472 minuter från säsongen 1974/75 en astronomisk siffra. Men inte ens NHL ville i långa loppet ha Schultz våldsamma tjänster. Bara 30 år gammal stod han utan NHL-kontrakt och fick avrunda i AHL-ligan, där hans sista säsong gav 248 straffminuter på 56 matcher...

1) Flest utvisningsminuter i en match

Randy Holt, 67

Allt var Ken Linsemans fel. Philadelphia Flyers Linseman skulle ha utdelat en armbåge mot munnen som behövde straffas. Något var det i alla fall som djupt provocerade Randy Holt i matchen Los Angels Kings–Philadelphia Flyers i mars 1979. Holt startade i slutet av första perioden ett slagsmål som helt tömde spelarbåsen och totalt ledde till 352 utvisningsminuter. Holt fick själv 67 av dessa: en tvåminuters, tre på fem minuter, två på tio, kompletterat med tre matchstraff. Holt blev därtill avstängd i tre matcher.

Holt själv raderade med detta, ishockeyns saloonslagsmål, ut det utvisningsrekord för en period som Torontos Jim Dorey haft sedan 1968. Totalt 352 minuter var också det ett nytt rekord. Holts rekord på nio straff i samma match slogs 1991 då Chris Nilan skrapade ihop tio.