Klart att Roberto vs Scott kittlar – men jag ser hellre ett returmöte med Krajnc

SPORTBLADET

Paolo Roberto mot George Scott i K1.

Klart att det skulle bli en match som kittlar, men svensk kampsport får inte fastna i fällan att leva på andras gamla meriter.

Man måste skapa och förädla sina egna nya stjärnor.

Att de finns såg vi i Rumble of the kings på Hovet. En intensiv fajtkväll späckad med action.

Paolo Roberto sa, eller kanske mer skrek ut, att det var den bästa kampsportsgalan någonsin i Sverige och det kan han nog ha rätt i. Åtminstone har aldrig tidigare så många svenskar ställts mot så tuffa motståndare under en och samma kväll i Sverige.

Jörgen Kruth, som har tre VM-titlar som proffs i thaiboxning och två i kickboxning men fortfarande är en nybörjare i MMA, skickade mer rutinerade Jaime Fletcher i golvet med ett hårt vänsterknä mot huvudet redan i första ronden.

Bästa av svensk kampsport

Kruth har definitivt potential för att ta sig över Atlanten till de riktigt inkomstbringande matcherna i UFC (Ultimate Fighting Championship).

Rickard Nordstrand imponerade när han blev världsmästare för WMC-organisationen i thaiboxning lätt tungvikt. Nordstrand dominerade mot regerande mästaren Clifton Brown, men efter segern tackade Nordstrand för sig. Nu lägger 33-åringen i stället av och gör det som världsmästare.

Galan visade upp det bästa svensk kampsport kan erbjuda just nu. Marcus Öberg är en tuff slagmaskin som var totalt överlägsen mot K1-Max-stjärnan Gago Drago.

Abdouliie Abbe Joof gjorde en stark match, men förlorade mot Artur Kyshenko efter att ha hamnat i golvet efter att ha träffats av en hård spark i första ronden.

Ilir Latifi har sin styrka i brottningen, men träffade sin motståndare Tatsuya Mizuno med flera stenhårda slag. Men inget bet på den store japanen som kom igen och vann på teknisk knockout efter en smart kombination som han avslutade med en hård träff med höger knä mot Latifis käke.

Mer show än match

Efter de senaste veckornas intensiva debatt om MMA-sportens berättigande fick den här galan knappast några förbudsivrare att tänka om. Det var brutalt hårda smällar som delades ut, men precis som i debatten om proffsboxning diskuterar man mer etik än följder av våldet. Det finns många sporter som har betydligt fler allvarliga skador.

Om George Scott hade varit lika snabb

i fötterna som han var när han dansade som bäst i boxningsringen hade han aldrig

behövt ta till sparkar för att vinna i K1. Scott och Lasse Myrberg bjöd på show och en tuff match, men det blir trots allt mer uppvisning än sport när föredettingar gör comeback.

Förresten, varför just Roberto mot Scott. Varför inte sikta på en mer naturlig match med mycket mer inbyggd nerv? Ett revanschmöte för Paolo mot förre boxningsvärldsmästaren Armand Krajnc.

Deras möte 2001 är den hetaste proffsmatch som någonsin gåtts mellan två svenskar. Efter månader av trash talk drabbade de samman i en svettvarm hall i Lübeck eftersom proffsboxning då var helt förbjudet i Sverige.

Krajnc var fullständigt överlägsen och att Paolo Roberto kunde stå upp genom alla tolv ronderna var en ofattbar uppvisning i viljestyrka.

Det revanschmötet skulle jag gärna se. Även om det mest blir uppvisning.