Svenskar i topp av Rally Sweden

avAnna Andersson

Foto: SKODA
Pontus Tidemand slåss om segern i Rally Sweden

Han har inte tävlat på fyra månader. Ändå är Pontus Tidemand på rätt väg.

Mot en toppstrid i Rally Sweden.

– Det blir en ordentlig fight, säger han.

Den svenske världsmästaren i WRC2 hade ett försprång på 0,1 sekund inför fredagens etapper av Rally Sweden och han valde att ta det lugnt och säkert. Att inte ta några risker på de snötäckta vägarna i Norge och Sverige.

– Vi började dagen försiktigt, helt enligt planen, säger Pontus Tidemand vars mål är att försvara VM-titeln - och inleda med en seger i Rally Sweden

– Det är lätt att förivra sig men vi hade bestämt oss för att växa in i uppgiften. Senast vi tävlade var i Wales i slutet av oktober så tävlingstempot måste byggas upp successivt under tävlingen.

Svenskar i topp av Rally Sweden

Det var svåra förhållanden i nysnön, men tillsammans med kartläsaren Jonas Andersson byggde han upp sin rytm och avslutade fredagen starkt. Han tog totalt fyra sträcksegrar och ligger tvåa i klassen, fyra sekunder från ledaren Takamoto Katsuta, Japan.

– Hela förarna trycker på och glappen är små men känslan har blivit bättre och bättre, säger Pontus Tidemand.

– Det blir en ordentlig fight imorgon och vi ger oss inte. Vi får se hur förhållandena är och anpassa oss lite efter det, men vi planerar att fortsätta i samma riktning.

Neuville toppar WRC

I rally-VMs tyngsta klass, WRC, är det Hyundai som kör allra bäst, Thierry Neuville leder tävlingen före sina teamkompisar Andreas Mikkelsen och Hayden Paddon.

– Vilken dag. Vi försökte bara att fokusera på vårt jobb och göra det vi kunde. Målet har varit att köra snabbt och jämnt utan att göra några misstag, säger belgaren.

– Bilen känns bra, inställningarna är perfekta och jag trivs i bilen. Bilarna längst fram i tävlingen har haft lite problem med nysnön, det kändes som om varje gång jag tryckte på så skapade jag nya, snabbare spår för killarna som jagade bakom mig.

Neuville tog ledningen när han vann SS3 och han lyckades sedan bygga upp ett försprång på närmare fem sekunder. Den regerande världsmästaren Sebastien Ogier hade en tung dag och fick agera snöplog, han tappade tid och ligger inte bland de tio främsta.

Tuff kamp mellan svenskar

I JWRC är det en kamp mellan två svenskar. Emil Bergqvist och Denis Rådström där det är den först nämnde som har ett litet försprång på närmare sju sekunder.

– Dagen har gått jättebra för vår del. Vi har kommit in i bilen och hittar bättre inställningar. Vi har kört mitt på vägen, det finns mer att ge om det behövs, säger han.

I morgon lördag fortsätter Rally Sweden med ytterligare åtta specialsträckor.

Allt om Rally Sweden - tider, sträckor och tv under Svenska Rallyt

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

WRC

WRC2