Smart och vass – den Stenson vi älskar

SPORTBLADET

TURNBERRY. Det är skillnad på tävlingar och vissa andra tävlingar och den som säger något annat är inte ärlig.

Henrik Stenson är ärlig, målmedveten och på god väg att bli en utpräglad majorspelare.

Det är ett steg som jag gillar.

Golf är en känslosport.

Man vill gärna tro att golfproffs är annorlunda, maskiner som bara svingar och puttar och chippar och flyger och far fram och tillbaka.

Det är naturligtvis helt galet.

De måste må bra, vara sugna på att spela och känna sig motiverade.

Henrik Stensons golfliv har gått i etapper och just nu är han någonstans ett par trappsteg nedanför vardagsrummet på övervåningen, nästan uppe.

Klart det väcker frågor

Det har ställts frågetecken eftersom han har missat lite kvalgränser efter Players och det är klart att det väcker frågor.

Men jag tycker att spelet i The Players och US Open liksom spelet i PGA-mästerskapet och The Open förra året är rungande svar som dränker frågetecknen i en liten pöl.

Han är på väg att bli en tävlingsspelare.

Och utan att förringa St Omer eller Russian Open talar jag om de riktigt stora tävlingarna.

Stenson berättade själv om att han haft svårigheter att fokusera och känns sig laddad när det tagit emot vid mindre tävlingar.

Men i US Open och på Birkdale förra året bet han jäklar i mig ihop och visade den Henrik Stenson som jag älskar att se spela. Smart och vass på banan.

Hade han haft lite, lite vassare spel runt greenerna – han har förbättrat den biten men det är ändå där det känns som det finns mer att hämta – så hade han redan vunnit. Kanske PGA förra året, kanske till och med The Open på Birkdale om han hade hamnat på rätt halva.

Glöm inte Hanson och Edfors

Nu har han varit på Turnberry en vecka och spelat in banan ordentligt. Tre, fyra varv är mycket och fler än de allra flesta i startfältet spelat Turnberrys oemotståndliga Ailsa- course.

Den är lite grönare och lite mjukare än den här typen av banor brukar vara och det gör ingenting för Stensons del. Jag tror att om förhållandena håller sig så här eller lite tuffare så är det få spelare som har större chans på förhand.

Får jag nämna en svensk spelare till så är det Peter Hanson i konkurrens med Johan Edfors.

Edfors är en spelare som är intressant såtillvida att han skiter i vilka han slår. När han spelar bra så spelar det ingen roll vilken tävling det är eller vilka han spelar med. Han har hittills varit svag i majors men det har inte haft med psyke att göra, spelar han bra så är han med.

Hanson tål tuffa förhållanden och utvecklas fortfarande trots att han visat svag form i år. Jag är övertygad om att hans bästa tid är framåt i tiden och kanske kan han visa sin bästa sida här.

På den vackraste av platser.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf