Läkaren: Kan redan ha haft hjärnskakning

Av: Filip Durefelt, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Boxaren Erik Skoglund har fått en hjärnblödning efter en sparringmatch och ligger i koma.

Nu är karriären över för svensken.

– Det är helt uteslutet att fortsätta, säger Boxningsförbundets läkare Sanna Neselius till SVT Sport.

Foto: Maja Suslin/TT NYHETSBYRÅN

Skoglund fördes med ambulans till sjukhus på fredagskvällen efter att han känt sig illamående under och efter ett sparringpass. Enligt ett pressmeddelande sövdes han och genomgick en operation för en blödning i hjärnan. Läkarna uppger att hans tillstånd är allvarligt men stabilt.

– Stabilt betyder att cirkulationen fungerar och att de kan hålla honom i det stadiet han är nu. Det säger ingenting om hur han mår, säger Sanna Neselius, doktorand vid Sahlgrenska akademin och förbundsläkare för Svenska Boxningsförbundet.

– Det går inte att säga något om prognosen eftersom det finns olika typer av hjärnblödningar. Det handlar dels om vilken typ av blödning han har haft, men också hur de lyckas hålla nere trycket.

”Uteslutet att fortsätta”

Neselius säger till SVT Sport att Erik Skoglunds karriär nu definitivt är över.

– Det är helt uteslutet att fortsätta. Det är en otroligt tragisk händelse. Jag har känt honom sedan han var liten och han är en fantastisk människa.

Enligt Sanna Neselius är det extremt ovanligt att sådant här händer när man tränar. Men i och med att det var under sparringträning så går det att likställa med en match där man går för fullt.

Kan ha haft hjärnskakning

Samtidigt påpekar hon att en hjärnblödning kan ha byggts upp under längre tid.

– Har han exempelvis haft flera tuffa sparringpass på raken så kan han redan ha fått en hjärnskakning som lett till att det blivit för mycket.

Sanna Neselius forskning visar att boxare som regel får en liten hjärnskakning efter att ha gått en boxningsmatch. Enligt henne gäller detsamma även vid tuffare sparring.

– Jag försöker förmedla till boxningsvärlden att tänk på det när man sparrar – att inte gå för ofta med full kontakt. Och har man hjärnskakningssymtom, som huvudvärk, så ska man förstås inte sparra, säger hon.

Sanna Neselius tror att boxare nog är mer medvetna än många andra idrottare om risken för hjärnskakning, eftersom det är en risksport. Men att man aldrig kan gardera sig till hundra procent.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN