Grova uttalandet mot visselblåsaren

”Synd att han inte lyckades”

Juri Tsjarkovski, chef för det ryska längdlandslaget, säger nu att han önskar att visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov hade varit död.

Det grova uttalandet kommer efter IOK:s besked att Ryssland portas från OS i Sydkorea.

– Han är en skamlig människa, säger Tsjarkovski till norska TV2.

Jurij Tsjarkovski tillsammans med ryska skidförbundets ordförande Jelena Välbe vid världscuptävlingarna i Ulricehamn i vintras.
Jurij Tsjarkovski tillsammans med ryska skidförbundets ordförande Jelena Välbe vid världscuptävlingarna i Ulricehamn i vintras.

Reaktionerna på Internationella olympiska kommitténs besked att Ryssland portas från OS i Pyeongchang har varit många. En av de som går längst i sin ilska är chefen för det ryska längdlandslaget Juri Tsjarkovski.

Erkänner tidigare problem

I en intervju med TV2 erkänner Tsjarkovski att Ryssland haft problem med dopning tidigare men dömer samtidigt helt ut visselblåsaren Grigorij Rodtjenkovs uppgifter om ett statsfinansierat dopningsprogram under Sotji-OS.

Rodtjenkov vid sitt labb.
Rodtjenkov vid sitt labb.

– Jag har varit manager för längdlandslaget sedan 1987. Första gången vårt lag blev anklagat för doping var i Trondheim-VM (1997). En kvinnlig utövare blev anklagat för att ha använt Bromantand, som var förbjudet redan då, och vid det tillfället blev hon avstängd i två år. Ingen diskussion, det var rätt beslut, säger Tsjarkovski och fortsätter:

– Också i OS 2002 blev en utövare diskad för dopning. Två års avstängning var helt, helt rätt. Vi protesterade inte heller då men nu förstår vi inte.

”Synd att han inte lyckades”

Den ryska dopningsskandalen började rullas upp i dokumentären Ikaros där Grigorij Rodtjenkov beskrev hur han som chef för dopningslaboratoriet i Sotji hjälpte till att byta ut de ryska proven. I dokumentären berättar också Rodtjenkov om hur han rekryterades från fängelset där han varit så deprimerad att han försökt ta sitt eget liv.

Nu beklagar Juri Tsjarkovski i ett häpnadsväckande uttalande att det självmordsförsöket inte lyckades.

– Det fanns inte något förbjudet i varken blodet eller urinen. Det är en skamlig människa, Rodtjenkov. När han ville ta sitt liv 2011 var han redan så gott som död. Då var han i en rättsprocess och han visste att han skulle få ett fängelsestraff. Han försökte ta sitt liv och det är synd att han inte lyckades. Han lever i dag. Nu är hans namn välkänt, men innan Sotji-OS hade jag aldrig hört det tidigare. Jag visste inte om han jobbade med idrott eller på ett laboratorium, säger längdchefen till TV2.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.