Tvisten kan betyda slutet för Northug

SPORTBLADET

Advokaten: "Förbundet skulle gå i konkurs"

Petter Northug är i tvist med det norska skidförbundet.
Om han skulle ta upp kampen i domstol skulle han vinna – men också få se slutet på sin landslagskarriär, tror advokaten Gunnar-Martin Kjenner.

– Skidförbundet bestämmer vilka som ska vara med i landslaget och tävla i världscupen, säger han till NRK.

Petter Northug har länge varit i tvist med det norska skidförbundet. Det har varit tjafs om klädkollektioner, egna sponsoravtal och det var länge osäkert om den norske skidstjärnan skulle komma till start vid VM i Falun.

Nu menar den norske advokaten Gunnar-Martin Kjenner att Northug skulle vinna en eventuell rättstvist mot förbundet för att få ha sina egna sponsorer och klädavtal.

– Flera domstolar i EU håller med Petter. Jag tror att Petter vinner till slut och att domen kommer att få lika stor betydelse som Bosman-domen fick för fotbollen, säger Gunnar-Martin Kjenner till NRK.

För höga krav

Han menar att att det norska skidförbundet har gått för långt med att sätta munkavle och ställa allt för höga krav på deltagandet i landslaget med tanke på konkurrenslagstiftningen.
Tidigare har den norske advokaten sagt att Northug får finna sig i att vara med på det förbundet bestämmer.
– I grund och botten jag står för det, och på kort sikt är det klokt av honom eftersom skidförbundet bestämmer vilka som ska vara med i landslaget och tävla i världscupen, säger Kjenner.

Men om Northug tar tvisten till domstol kommer det att innebära slutet på hans landslagskarriär, tror advokaten då det är förbundet som ansvarar för uttagningarna.

– Men om Petter tar upp kampen och det går utöver hans aktiva karriär, och han förlorar ekonomiskt, kan han kräva en fordran mot förbundet som är så stor att de skulle gå i konkurs.

ARTIKELN HANDLAR OM