”Ni måste bygga om från grunden, Modo”

SPORTBLADET

Wennerholm: Årets nyförvärv var ingen succé – bättre scouting krävs

Modo är kvar i SHL efter 4–1 mot Vita Hästen och 4–0 i matcher.

Men det har varit ett förlorat år.

Och nu står Per Svartvadet och Peter Forsberg inför sitt tuffaste jobb tillsammans.

De måste bygga om Modo från grunden.

Foto: Vita Hästens fans tackade för festen.

Jag gick där i korridorerna i Himmelstalundshallen efter matchen i går och general managern Per Svartvadet var redan fullt upptagen med sin mobil.

Hans jobb började redan där och då.

Tillsammans med sin assisterande general manager Peter Forsberg står han inför sitt tuffaste jobb sedan han tog över efter Markus Näslund.

Att bygga ett nytt Modo.

Igen.

Mer än halva laget kommer att försvinna och förmodligen två av lagets största talanger. Målvakten Linus Ullmark som varit utlånad av Buffalo i vinter och högt draftade (Los Angeles) forwarden Adrian Kempe.

Inte säkert att de klarat Malmö

I går var det bara lättnad sedan laget klarat sig kvar, trots klara 4–0 i matcher och trots att laget aldrig ens var hotat av Vita Hästen.

Det är väl första gången den här säsongen som Modo spelat ut en motståndare. Men då krävdes en allsvensk nykomling på andra sidan isen.

Men jag är den första att gratulera. 

Modo, som dragit över 7 000 åskådare på sina båda hemmamatcher mot Vita Hästen, behövs i SHL.

Men Per Svartvadet och Peter Forsberg måste göra ett bättre jobb än inför den här säsongen, då Modo var alldeles för tunt och inga nyförvärv blev några succéspelare.

Nu hade de en oerhörd tur som fick Vita Hästen i direktkvalet.

De var det stora sensationslaget i direktkvalet, men ett lag som som inte är i närheten av Modos nivå.

Hade det blivit Malmö är jag inte alls säker på att ångermanlänningarna hängt kvar.

Det blev plötsligt en fördel att komma sist i SHL och elvan Leksand fick ta de betydligt svårare skåningarna, där det är 2–2 i matcher och helt öppet vilket av lagen som tar en plats i SHL nästa säsong.

Ingen flygande start

Nu har Modo fått arbetsro och kan börja bygga nytt inför nästa säsong.

Det behövs en i det närmaste total makeover om det inte ska sluta med en sistaplats och kval nästa år också.

Per Svartvadet har inte haft någon flygande start som sportchef sedan han tog över efter Markus Näslund.

Det hade inte Näslund heller. Han började också med en sistaplats sin första säsong 2010–11, då Modo också tvingades kvala sig kvar. Men de följande tre åren med Markus Näslund som general manager blev placeringarna 8-7-8.

Det är väl dit Svartvadet siktar nästa säsong.

Ekonomin ska räcka till, enligt Svartvadet, men scoutingen måste vara bättre. Årets nyförvärv har inte varit några succéer. Kyle Flanagans siffror har inte varit i närheten av vad man hoppades på och backen Travis Roche stod på -11 i plus/minus efter grundserien.

Veteraner som Samuel Påhlsson och Niklas Nordgren har inte heller imponerat, men är väl inne på sina sista år som elitspelare.

Det är bara gamle norrmannen Per-Åge Skröder som hållit stilen och även Simon Önerud hade en stark andra halva av säsongen när han fick en större roll i laget. Men det finns inte mycket att bygga på i dagens Modo. De spelare som värvas den här gången måste bli namn som lyfter laget. Annars kommer Modo att förbli ett bottenlag i SHL.

■ ■ ■

Vita Hästen har jag hyllat tidigare.

Kan det här vara nästa klubb som tar klivet till SHL?

Det är inte omöjligt om utvecklingen och satsningen fortsätter. Jag tycker Vita Hästen och Norrköping har samma förutsättningar som Växjö och Örebro och definitivt Karlskrona.

Tränarna Niklas Czarnecki och Mikael Johansson blir kvar en säsong till och det tror jag är en garanti för att det här laget kommer att bli ytter­ligare ett snäpp bättre nästa säsong.

Om de får rätt resurser.

Och hemmapubliken är fantastisk. De stod kvar och ropade in sina hjältar efteråt, trots för­lusten.

ARTIKELN HANDLAR OM