Kriterierna för ”Årets nykomling” bör ändras

SPORTBLADET

Vem blir ”Årets nykomling” i allsvenskan?

Frågan är felställd, kriterierna bör ändras.

Här har ni i stället listan över de tio talanger jag tror kommer göra störst avtryck på planen under 2015.

Förberedelserna pågår för fullt: Bland fansen, i föreningarna och på redaktionerna. Att årets allsvenska är den hetaste på många år – åtminstone på förhand – märker den fotbollsintresserade snart sagt överallt.

Närmast väntar två semifinaler i svenska cupen vars nya format är en succé publikt, medialt och kvalitetsmäsigt:

Under lördagen Göteborgsderby på Gamla Ullevi där Galne Gunnar Thorvaldson redan slagit fast att Häcken kommer att krossa IFK Göteborg.

På söndag överraskningen Örebro SK mot Elfsborg på Behrn Arena, och mina tips är att det blir Blåvitt-Elfsborg i finalen 17 maj.

Synd bara att förbundet inte hade mer is i magen och lät konceptet med en bestämd finalarena försöka växa till en stark tradition. Nu svängde SvFF efter bara två år på Friends, och i stället lottas spelorten mellan finallagen.

Min kollega Oskar Månsson, som har specialfokus på Stockholmslagen, vittnar om en öppenhet gentemot journalister och allmänhet som han inte sett röken av tidigare.

Alla klubbar har inte kommit lika långt men det skapar å andra sidan en annan sorts profiler.

När vi på Sportbladet skulle samla ihop de allsvenska spelarnas e-postadresser för en omfattande enkät stötte vi på patrull i Åtvidaberg av alla ställen.

Av de 14 mejladresser ÅFF:s kanslichefen Yvonne lämnade ut fungerade endast åtta, varpå vi bad om en uppdatering.

Yvonne skickade då exakt samma lista med kommentaren:

”Detta är vad jag har och det gäller”.

”Bagdad-Yvonne” har goda möjligheter att göra karriär inom Svenska Fotbollförbundet, det är tydligt.

En annan fråga vi har stött och blött sinsemellan inför den stora enkäten är förstås vilka spelare som ska vara möjliga att rösta på i kategorien ”Årets genombrott”.

Till slut enades vi om ett antal namn, och enkätsvaren publiceras inom kort.

Efter säsongen utser tidningen Offside och tv-kanalen C More årets allsvenska nykomling. Spelaren måste vara född 1993 eller senare med maximalt 15 allsvenska matcher före årets premiär.

Jag framför härmed en protest mot kriterierna.

Låt säga att Elfsborgs talangfulle yttermittfältare Arber Zeneli, 20, gör dundersuccé i år, skjuter Elfsborg till SM-guld och tar plats i nästa januaritrupp. Men nä, ”Årets nykomling” kan han inte bli eftersom han under 2014 gjorde fem matcher från start och elva kortare inhopp.

Samma regler diskvalificerar Pawel Cibicki, Sam Lundholm, Jesper Karlström och en rad andra spelare som fortfarande inte fått sitt stora genombrott från att officiellt utses till ”Årets nykomling”.

Gränsen borde vidgas till låt säga 20 allsvenska matcher från start. Därefter kan du knappast betraktas som någon nykomling längre.

Det finns ett högre syfte med att flytta bilden av vad en talang, nykomling eller genombrott är. Svensk fotboll – allt från spelare till klubbar till landslaget – skulle må bra av att stjärnskotten stannar ett år eller två längre, betraktas som talanger ytterligare någon tid. Då är spelarna mer mogna när de tar klivet ut, och kan öka konkurrensen i landslaget istället för att ruttna bort på en utländsk bänk. Samtidigt ökar klubbarnas slagstyrka i Europakvalen om startelvorna inte köps sönder direkt efter en framgångsrik säsong.

Därför sätter jag ihop en helt egen lista över de talanger jag tror kommer att göra störst avtryck i allsvenskan under 2015. Mina kriterier: De får inte ha gjort över 20 matcher från start, ska vara födda 1993 eller senare.

Landslagsmeriterade spelare som Simon Gustafson och Emil Krafth är därmed bortom tävlan, de anser jag vara väletablerade i allsvenskan vid det här laget. Djurgårdens Daniel Berntsen, 21, faller ifrån då han gjort mängder av matcher i norska Tippeligan.

Det är möjligt att min lista saknar logik och konsekvens men som ”Bagdad-Yvonne” skulle uttryckt det:

Detta är vad jag har och det gäller.

FOTNOT: Mohammed Said as-Sahaf – a.k.a. Bagdad-Bob – var diktator Saddam Husseins informationsminister som blev känd för en fantasifull förmåga att sprida desinformation under invasionen av Irak 2003.

PLUS LAULS LISTA: TIO STÖRSTA TALANGERNA I SVENSK FOTBOLL

ARTIKELN HANDLAR OM