Tennis

Serena Williams bryter bojkotten

Av: 

Robert Rosén

SPORTBLADET

Första framträdandet i Indian Wells på 14 år

Serena Williams med Australian Open-bucklan.
Serena Williams med Australian Open-bucklan.

Efter en 14 år lång bojkott deklarerar Serena Williams nu att hon åter kommer delta i Indian Wells.

"Och det är med den kärleken i min tanke, och med en ny förståelse av den sanna meningen av förlåtelsen som jag stolt återvänder till Indian Wells 2015.”, skriver hon i Time.

Serena Williams, 33, har inte spelat Indian Wells sedan 2001. Ett år då hon buades ut av hemmapubliken, hon och systern Venus Williams anklagades för att göra upp om vem som skulle vinna och familjen ska ha blivit utsatt för rasistiska påhopp.

”Han kommer bestämma vem som ska vinna”

Bakgrunden till bojkotten började med Elena Dementievas utspel inför semifinalen mellan systrarna i turneringen 2001. ESPN uppger att hon på frågan om vad hon trodde inför matchen svarade.

”Jag menar, jag vet inte vad Richard tänker angående det. Jag tror han kommer bestämma vem som ska vinna i morgon.” Där hon syftade på pappa Richard Williams.

Den efterföljande semifinalen spelades aldrig. Venus Williams kastade in handduken fyra minuter före matchstart, detta på grund av en inflammerad sena. Någonting som fick journalister i USA att spinna på frågan om det handlade om uppgjorda matcher mellan systrarna eller ej.

16 000 buade åt Williams

När det vankades final satte sig Richard och Venus Williams på läktaren för att titta på lillasyster Serenas final mot Kim Clijsters. De hörde närmare 16 000 åskådare bua åt hemmaspelaren och pappan hävdade att rasistiska kommentarer sagts. Ingen arrangör eller journalist, som satt i närheten av familjemedlemmarna ska ha hört detta. Men enligt en artikel som publicerades i USA Today och ESPN refererar till ska pappan ha återberättat det så här.

”När Venus och jag gick ner för trapporna till våra platser fortsatte människor kalla mig "neger". En sa, "Jag önskar det var 1975, då hade vi fått flå dig levande".. Jag tycker Indian Wells skämde ut Amerika”

Fjorton år efter att hon buats ut och det pratats om såväl uppgjorda matcher som rasism så deklarerar Serena i Time hon återvänder till turneringen.

”Mardrömmen skulle börja om igen”

”Jag har tänkt att åka tillbaka till Indian Wells många gånger i min karriär. Jag sa några gånger att jag aldrig skulle spela där igen. Och tro mig, jag menade det. Jag erkänner att det skrämde mig. Tänk om jag gick in på banan och hela publiken buade ut mig? Mardrömmen skulle börja om igen.”, skriver världsettan i Time.

Nu berättar den nybliva Australian Open-vinnaren att hon återvänder till turneringen där hon och Venus vann deras första seger på proffstouren. Men även turneringen där hon vann sin första stora seger, då hon besegrade Steffi Graf 1999.

”Jag är lyckosam att vara i den tidpunkten i min karriär där jag inte har någonting att bevisa. Jag är fortfarande lika driven som alltid, men resan är lite enklare. Jag spelar för att jag älskar spelet. Och det är med den kärleken i min tanke, och med en ny förståelse av den sanna meningen av förlåtelse som jag stolt återvänder till Indian Wells 2015.”

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Tennis