Ryttar-VM skakat av olycka - häst död

SPORTBLADET

Krockade med ett träd

1 av 2 | Foto: Ryttare rider längs stranden under distanstävlingen i Normandie-VM.

Claudia Romero Chacon, 37, var med om en olycka i ryttar-VM.

Hennes häst krockade med ett träd vid sidan av banan, slog i huvudet – och dog omedelbart.

– Det är otroligt tragiskt, säger Margareta Borg från svenska ridsportförbundets presstjänst till Sportbladet.

Claudia Romero Chacon kommer från Costa Rica och befinner sig i Normandie för att delta i ryttar-VM.

Men när hon kommit 400 meter in på banan på distansrittet i Sartilly föll hon inför den första kontrollen. Distansrittet är ridsportens mest krävande gren och sammanlagt 16 mil lång, uppdelad i etapper.

Nu uppger TT att den inträffade olyckan drabbat ryttaren, men allra främst hennes häst Dorado. Hästen krokcade med ett träd vid sidan av banan, slog i huvudet och dog omedelbart.

Skadats dödligt

Chacon själv skadades också, men var vid medvetande när ambulansen förde henne till sjukhus. Banan hon föll på har på sistone varit tungsprungen på grund av regn.

Den internationella hästsportsförbundet, FEI, poängterar samtidigt att de kommer att hålla allmänheten uppdaterad och ska starta en utredning.

Tävlingarna fortlöper dock som vanligt. Margareta Borg från svenska ridsportförbundets presstjänst är på plats i Sartilly:

– Jag vet inte så mycket om vad som hänt, men det är otroligt tragiskt. Det är en febril aktivitet här i tävlingscentrum. Man märker inget av det som hänt. Jag vet inte hur många som vet om olyckan här, säger hon till Sportbladet.

"Som en leråker"

De svenska deltagarna i ryttar-VM, som pågår fram till 7 september, är Maria Hagman Eriksson och Yvonne Eklund.

Så sent som i går talade just Hagman Eriksson om hur ösregnet i Normandie kommer att ställa till med svårigheter för deltagarna:

– Banan är tekniskt svår och det är ganska blött, lite som en leråker här och där. Det kommer att bli tungt. Inte så ofta jag rider på lera, men hästen är van att gå på tungt underlag eftersom vi rider mycket på sand, sa hon då till TT.

Enligt Margareta Borg är underlaget dock växlande:

— Visst kan det vara halt på sina ställen, men hur det var just vid olyckan vet jag inte.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport