Första dubbeln i Finland sedan 1986

1 av 5 | Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

De svenska damerna stod för dramatiken.

De svenska herrarna stod för det mer väntade – och vann Finnkampen med 23 poäng.

Det var första gången sedan 1986 som Sveriges friidrottare vann dubbelt på finländsk mark.

– Otroligt roligt, säger förbundskapten Karin Torneklint efter att traditionsenligt ha kastats i vattengraven efter de två blågula segrarna.

Den svenska herrsegern på Olympiastadion i Helsingfors var aldrig riktigt hotad. Ledningen var sex poäng efter första dagen och växte allt större under söndagen. Niklas Arrhenius, som var med och tog en blågul trippel i diskus på lördagen, tog en ny andraplats i kula och bidrog till ännu en klar svensk grenseger (14–8).

– Det är kul att vi vinner här i Finland. Jag har varit med och vunnit ett par gånger i Sverige, men aldrig här, säger Arrhenius.

De svenska herrarna har inte vunnit Finnkampen på bortaplan sedan 2001. När segern nu kom – till slut med siffrorna 216–193 – gladde bland annat Andreas Otterlings längdhoppsseger på 7,76. Avslutningen var sedan snyggast tänkbara när det blev en blågul trippel på 1 500 meter, där Johan Rogestedt följde upp segern på 800 meter med en ny förstaplats.

– Det känns kul att ha varit med och bidragit med två segrar, och hela laget sprang bra på 800 och 1 500, säger Rogestedt.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott