Skid-VM i Falun 2015

Norska landslagets krav på Northug

Av: 

Petra Thorén

SPORTBLADET

Erbjuds en plats i landslaget igen – kan inte säga nej

Norges landslagschef Vidar Løfshus och Petter Northug rensade luften.
Norges landslagschef Vidar Løfshus och Petter Northug rensade luften.

FALUN. Petter Northug och norska landslagschefen Vidar Löfshus har rensat luften.

Skidstjärnan var missnöjd med landslagschefens ledarstil.

Enligt VG kommer Petter Northug att ställas inför ett ultimatum efter VM – vill han köra mästerskap och världscupen är det slut på ensamsatsningen.

Petter Northug är i Falun och redan i morgon drar tävlingarna i gång.

Den norska stjärnans väg till VM har väldigt mycket varit hans egen.

Sedan Petter Northug bröt med Norges skidförbund 2013 har upplägget kring hans medverkan i landslaget ofta föremål för konflikter.

Främsta orsaken till diskussionerna har varit att Petter Northugs huvudsponsor en matjätte krockar med en av norska landslagets sponsorer.

Landslagsledningen och Petter Northug har hittat lösningar. Men det har stundtals varit smärtsamt och nu bekräftar den norska landslagschefen Vidar Löfshus för VG att han och Petter Northug har rensat luften.

”Hade ett bra möte”

– Det var problematiskt i fjol. Vi var osäkra på Petter och han var osäker på oss. Jag tror att vi båda är tryggare och det har gått bra hittills, säger Löfshus till VG.

– Vi hade ett bra möte Petter och jag efter säsongen då vi pratade från hjärtat båda två. Jag fick sagt min mening och det gjorde han också, säger Vidar Löfshus.

Innehållet i mötet har hållits hemligt från båda parter, men landslagschefen säger nu att det fanns ett missnöje från skidstjärnans sida. Missnöjet handlade om landslagschefens ledarstil. Och han tog till sig kritiken.

– Det finns alltid saker som kan göras annorlunda. Min intention inför OS var att dra ner förväntningarna på Petter. För jag var ganska säker på att formen inte var så bra. Men det blev missuppfattat och många ansåg att jag var en idiot som bara bidrog till att dra ner killens självförtroende, säger Vidar Löfshus.

Han berättar också för att planen är att erbjuda Petter Northug en plats i landslaget inför nästa säsong igen. Och då får inte Petter lov att säga nej om han vill fortsätta köra världscup och mästerskap.

Tre val

Enligt VG har Petter Northug tre val:

1) Välja långlopp utanför världscupen och avstå världscupen och mästerskap.

2) Gå med i landslaget och då bryta med sin huvudsponsor Coop, vilket framstått som en omöjlig lösning sedan Petter Northug bröt med Norska skidförbundet 2013.

3) Ta upp kampen juridiskt mot sitt förbund och försöka vinna den. På så sätt skulle han kunna fortsätta sin privata satsning och tävla för Norge.

Petter Northug har presskonferens inför sprinten i Falun i dag.

Hans manager Are Sörum Långås sa i går så här till VG:

– Oavsett vad som blir sagt är vi upptagna med den här säsongen. Det är den innevarande säsongen som är viktig. Allt fokus är på det och jag har inga svar utöver det.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Skid-VM i Falun 2015

Petter Northug

Falun

Längdskidor